NL
Choose your language
 
Follow us on
Rondreizen op Tahiti en zijn eilanden

Hoe je weg vinden

Op Tahiti, Moorea en Ra'iātea vertrouwt de lokale bevolking op PK’s (Points Kilométriques of kilometer-referentiepunten). Dit eenvoudig systeem voorziet in referentiepunten langs de verkeerswegen. Op basis van dit systeem zijn enkele adresnamen ontstaan die vrij ongewoon zijn.

 

Wat zijn PK’s?

Op heel wat Polynesische eilanden maken de kustwegen een lus rond het hele eiland. PK’s zijn kilometerposten langsheen de weg die afstanden aangeven, gewoonlijk de afstand van de belangrijkste stad.

Op Tahiti is kilometerpost 0 de kathedraal van Pape'ete. De afstand in kilometer wordt gemeten van het westen naar het oosten tot aan Taravao (kilometerpost 60 als je van het westen komt en kilometerpost 53 als je via het oosten komt). Op Tahiti, dat een schiereiland is, zijn er ook PK-wegmarkeringen die starten in Fort Taravao (kilometerpost 0). Hetzelfde systeem wordt gebruikt op Moorea (kilometerpost 0 bevindt zich in Vairae), Ra'iātea (kilometerpost 0 in Uturoa), Bora Bora (kilometerpost 0 in Vaitape) en zo verder.

 

Reizen

Op elke kustweg bevinden zich een aantal privé-erfdienstbaarheden (residentiële landelijke wegen). Die landelijke wegen zijn niet met elkaar verbonden, dus autobestuurders moeten terug naar de kustweg rijden om rond het eiland te geraken. Dat betekent dat iedereen (auto’s, bussen fietsen en voetgangers) langs dezelfde drukke weg moet rijden. Wees altijd voorzichtig!

Plaatsnaamadressen

In een adres vind je vaak

- De naam van een gebouw (Teva Guest House, Tamanu shoppingcenter…)

- Een PK-wegnummer

- Een aanduiding zoals zeezijde, bergzijde, oost- of westkust

- De naam van de weg of erfdienstbaarheid of een wegaanduiding om de plaats te vinden (achter de apotheek, juist achter de parking, voor het Tahiti Museum…)

- De gemeente

Als het plaatsnaamadres niet voldoende is om je weg te vinden, aarzel dan niet om de hulp in te schakelen van een voorbijganger of winkelier!

 

Postbusadressen

Aangezien adressen niet heel betrouwbaar zijn, bezorgt de Tahitiaanse postdienst OPT of Office des Postes et Télécommunications de post aan postbusadressen (“BP” of “Boîtes Postales”). Elke bewoner heeft een genummerde postbus in een gemeente, die kan verschillen van de eigenlijke woonplaats. Bijgevolg hebben de inwoners 2 adressen: een plaatsnaamadres en een postbusadres.

close