NL
Choose your language
 
Follow us on
Reizen naar Tahiti

FAQ

Is Polynesië een geschikte bestemming voor senioren?

Tahiti en zijn eilanden is een uitstekende bestemming voor senioren met voortreffelijke medische voorzieningen.

Het is aan te raden je medische gegevens mee te brengen (medisch verleden, huidige gezondheidstoestand...). Neem ook alle contactgegevens van je huisarts mee.
Controleer voor je vertrek naar Tahiti ook of je voldoende verzekerd bent voor je reis. 

Verwacht het hotel- en restaurantpersoneel een fooi?

Hotel- en restaurantpersoneel verwacht geen fooi. Toch is het een manier om een goede service te belonen en je waardering te uiten. Er bestaan geen regels of gewoontes voor het bedrag van de fooi.

Op Tahiti en zijn eilanden is sinds 2007 in grote hotels een servicevergoeding verrekend in de prijs van overnachtingen en avondeten. Aan het eind van het jaar wordt het ingezamelde bedrag verdeeld onder het personeel, wat hen ertoe aanzet een vlekkeloze service te bieden.

Waar kun je prentbriefkaarten en postzegels kopen?

De meeste souvenirwinkels verkopen prentbriefkaarten van onze eilanden.
Postzegels zijn verkrijgbaar in het hoofdpostkantoor in Papeete, dicht bij de jachthaven en Parc Bougainville. Het is open van 7u tot 18u op weekdagen en van 8u tot 11u op zaterdag. Er is ook een centrum voor postzegelverzamelaars.

Welke formaliteiten moeten vervuld zijn om in Polynesië te trouwen?

De volgende documenten moeten worden bezorgd aan het gemeentehuis waar het huwelijk zal worden voltrokken:

 • afschrift van de geboorteakte (uitgegeven in de periode van maximaal 3 maanden voor het huwelijk) van de bruid en bruidegom,
 • een factuur van de elektriciteits-, telefoon- of watermaatschappij die bewijst dat je één maand ononderbroken op Tahiti en zijn eilanden verblijft (als de elektriciteitsfactuur niet op naam van de bruid of bruidegom staat, moet de rekeninghouder het verblijf van de bruid en bruidegom bevestigen en een kopie van zijn identiteitskaart bezorgen),
 • een exemplaar van de huwelijksvoorwaarden, als die zijn opgesteld door een notaris,
 • afschrift van de geboorteakten van de kinderen,
 • identiteitskaart van de getuigen, met hun beroep en adres,
 • voor militairen, bewijs van beroep.

Hier is de lijst van de gemeentehuizen op de eilanden.

Welk weer is er op Tahiti? Welke seizoenen zijn er?

In Frans-Polynesië is het het hele jaar door zomer! Wel zijn er twee seizoenen, het droge en regenseizoen. Het droge seizoen duurt van maart tot november. De temperatuur schommelt tussen 22° en 27°C. Het regenseizoen loopt van december tot eind februari. Het is een beetje warmer (tussen 25° en 35°C), maar er komen dan ook tropische regenbuien voor, die evenwel zelden langer dan 30 minuten duren. Je kunt ze niet beter vergelijken als met een warme douche.
De temperatuur lijkt misschien hoog, maar de passaatwinden van de Stille Oceaan waaien voortdurend en zorgen voor aangename, koele lucht.

Omdat de meest zuidelijke eilanden, de Austral- en Gambiereilanden, veel verder van de evenaar zijn gelegen, is het er koeler dan op de Genootschaps- en Markiezeneilanden. De Tuamotuarchipel breekt alle records wat het aantal zonuren betreft, met bijna 3000 uren zon per jaar.
De planten tieren welig tijdens het regenseizoen, of het seizoen van overvloed, van november tot maart. Dit is de beste reistijd voor wie zich graag laat verrassen door nieuwe smaken, omdat alle tropische fruitsoorten dan rijp zijn.

Is het leven op Tahiti duur?

In de volgende lijst vind je richtprijzen van een aantal levensmiddelen (onderhevig aan wijzigingen):

 • Brood: 53 F.CFP
 • Water (1,5 l): 300 F.CFP
 • Dagmenu in een snackbar vanaf 900 F.CFP
 • Dagmenu in een restaurant vanaf 1 500 F.CFP
 • Blikje fruitsap, frisdrank: 250 F.CFP
 • Versgeperst fruitsap vanaf 500 F.CFP
 • Sandwich vanaf 150 F.CFP
 • Koffie in een bar vanaf 250 F.CFP
 • Gebak: 150 F.CFP
 • 1 kg wortelen: ongeveer 200 F.CFP
 • 1 kg bananen: ongeveer 220 F.CFP
 • 1 kg verse witte tonijn vanaf 1 000 F.CFP
 • 1 kg verse rode tonijn vanaf 1 400 F.CFP
 • Pak van 4 ananassen: 700 F.CFP
 • Een flesje lokaal gebotteld bier (winkel): 200 F.CFP

Waar vind je een internetverbinding?

Sinds een aantal jaren is er op Tahiti en zijn eilanden onbeperkt snel internet. Er is een ruime dekking op de eilanden dankzij het Honotua onderzeese communicatiesysteem met optischevezelkabels. Dat systeem verbindt de eilanden met Hawaï, USA, ter vervanging van satellietverbindingen.

In Frans-Polynesië zijn er twee internetproviders: Mana en Viti (actief sinds 2012), die verschillende formules aanbieden.

Op de meest bezochte eilanden (Tahiti, Moorea, Bora Bora…) bestaan er internetcafés. De meeste hotels beschikken tegenwoordig over een internethoek of bieden Wi-Fi aan, soms gratis.


Drie operatoren bieden prepaid internet aan via online aangekochte codes of prepaid kaarten. Internet is dan toegankelijk in een Internet Kiosk (in postkantoren) of van om het even welk toestel met Wi-Fi (notebook, tablet, smartphone…).

 • Manaspot: www.manaspot.pf. Verkrijgbaar op alle eilanden met een postkantoor (nagenoeg alle bewoonde eilanden). 
   
 • Hotspot WDG: www.hotspot-wdg.com. 300 toegangspunten verspreid over de eilanden. Verkrijgbaar in veel hotels.
 • Iaoraspot: vooral gebruikt door passagiers van cruiseschepen en jachten. Er zijn hotspots op alle Genootschapseilanden en op Hiva Oa, Nuku Hiva, Rangiroa, Fakarava, Tikehau en Mangareva.

 

Viti-formules:
4G internet beschikbaar via een 4G dongle binnen het Viti-netwerk (alleen in bepaalde gebieden op Tahiti)
Prepaid Viti 2Mbps breedband internet roamingkaarten: www.viti.pf

3G internet: Vini biedt verschillende formules aan. Ze zijn evenwel voorbehouden voor mensen die meerdere maanden op Tahiti en zijn eilanden verblijven (via abonnementssysteem).

Hoe bel je naar Tahiti? En hoe bel je naar het buitenland als je op Tahiti bent?

Telefoneren op Tahiti

Het postkantoor (Office des postes et télécommunications of OPT) heeft 2 dochterondernemingen: een die mobiele telefoniediensten (Vini) aan Tikiphone verleent en een die internetdiensten aan Mana levert.

Er zijn prepaid OPT-kaarten te koop waarmee je kunt bellen van om het even welke vaste telefoonlijn, mobiel toestel of telefooncel.
Op de meeste onbewoonde eilanden staan er nog telefooncellen waar je kunt bellen met een kaart.
Prepaid OPT-kaarten zijn verkrijgbaar op de website www.tahitiphilatelie.com, in alle 80 postkantoren en kleinhandelaars met een vergunning. 

Mobiel bellen

De voorbije jaren is de dekking van het mobiele netwerk in heel Frans-Polynesië fors uitgebreid. De tarieven zijn gedaald en er worden tal van formules aangeboden.
Je kunt je eigen gsm meebrengen en die in Frans-Polynesië gebruiken door internationale roaming voor je vertrek te regelen. Je kunt ook een Vini-oplaadkaart kopen of een prepaid kaart van Vodafone, de tweede grootste operator sinds 2013.

Je kunt prepaid Vini-kaarten kopen en je beltegoed opladen in alle postkantoren of bij een kleinhandelaar met een vergunning. Je kunt je beltegoed ook online opladen op www.vini.pf. Als je je gsm thuis laat, kun je een gebruiksklaar Viniphone-pakket (mobiele telefoon + telefoonnummer + beltegoed) kopen vanaf 40 euro.

Vodafone-kaarten zijn te koop in winkels met het Vodafone-logo op het raam.

Welk soort elektrische stroom wordt er gebruikt?

De officiële taal is Frans, maar op alle eilanden worden de inheemse talen, zoals Tahitiaans, nog veel gesproken. Engels wordt ook vaak gebruikt, vooral op toeristische plaatsen.
Wil je graag enkele Tahitiaanse woorden leren? 

Welke douaneregels gelden er?

Alle goederen moeten worden aangegeven en de taksen die van toepassing zijn, moeten worden betaald aan de douanepost. Voor bepaalde goederen gelden specifieke regels. Een lijst van die goederen vind je op www.tahiti-aeroport.pf. De douaneautoriteiten verstrekken eveneens informatie op de website van het Ministerie van Economie, Financiën en Industrie: www.polynesie-francaise.pref.gouv.fr.

Zijn er inentingen nodig voor de reis?

Er zijn geen inentingen vereist, behalve voor reizigers uit risicolanden (na te vragen bij je luchtvaartmaatschappij). De gezondheidszorg en -voorzieningen op Tahiti zijn uitstekend. Papeete, Taravao (schiereiland Tahiti) en Uturoa (Raiatea) beschikken over ziekenhuizen. De andere eilanden die toeristen bezoeken, beschikken minstens over een verpleegpost of medische hulppost.

close