NL
Choose your language
 
Follow us on
Natuur en omgeving

Flora

Tahiti en de andere eilanden danken hun reputatie voor een groot stuk aan de weelderige, tropische plantengroei die de bezoekers fascineert. Een bezoek aan de talrijke parken en botanische tuinen (op Tahiti, Moorea, Huahine, Tahaa of zelfs Ua Huka) is een echte ontdekkingsreis naar een buitengewoon rijke flora.

La densité de la flore de Tahiti
© Philippe BACCHET

Planten met uiteenlopend nut

Als gevolg van de verschillende migraties heeft de mens talrijke nuttige, zogeheten 'traditionele' plantensoorten geïntroduceerd: voedingsgewassen, planten met geneeskrachtige eigenschappen of waarvan textiel kon worden gemaakt. Toen ze zich op de archipels vestigden, brachten de Maori een eerste reeks voedingsgewassen mee, zoals de kokosnoot, de mape (Tahitiaanse kastanje), de uru (broodboom) en de yam, afkomstig uit het Indomaleisisch gebied, maar ook suikerriet, bananenbomen en spondias.

Ook de eerste missionarissen brachten nieuwe nuttige planten mee (tamarinde, citroenbomen, avocado, vanille, mangobomen...) en sierbloemen. Heel wat Polynesische medicijnen worden gemaakt op basis van planten en vaak worden de recepten van deze "raau" (geneesmiddelen) nog van generatie op generatie overgeleverd. In de traditionele architectuur worden nog heel wat planten en bomen gebruikt als bouwmateriaal: bamboe, boomstammen van de kokospalm, dakbekleding in "niau" (gevlochten palmbladeren) of pandanus (schroefpalm)...
Op de bergachtige eilanden treffen we een gelaagde vegetatie aan die zich aanpast aan de hoogte, de wind en de hoeveelheid zon en neerslag. De kust is het terrein van de kokospalmen en verschillende andere boomsoorten (aito, tipaniers, mangobomen, tamanu...) Dankzij de goed gestructureerde irrigatie en verzorgde teelt, treffen we in de valleien een heel gevarieerde flora aan. Op hoger gelegen plateaus en toppen vinden we inheemse soorten (boomvarens en talrijke inheemse struiken).
Terwijl de hogergelegen eilanden ongeveer 1000 verschillende plantensoorten tellen, vinden we op de lagergelegen atollen die veel meer blootstaan aan wind en stofregen, maar een honderdtal soorten planten en bomen, vooral de tou, kokospalm, fara (pandanus), nono en miki miki.

Bloemen: levenskunst

Bloemen kunnen niet worden weggedacht uit het leven en de cultuur van de Polynesiërs. Van bij hun aankomst op de luchthaven worden bezoekers verwelkomd met geurige en kleurrijke kransen. Verder wil de traditie dat ook mensen die vertrekken zo'n tiare-krans krijgen omgehangen om hun een behouden reis te wensen. Om de natuur te beschermen, zijn de bloemenkransen nu vervangen door halssnoeren van schelpen. Bloemen staan symbool voor feest, plezier en levensvreugde. Rond de markt van Papeete maken vrouwen bloemenkronen die de Polynesiërs dragen bij speciale gelegenheden zoals huwelijken, of gewoon op een gezellige avond bij vrienden.

Bloemen liggen aan de basis van vele Polynesische legendes. De tiare maohi, die nu tiare tahiti wordt genoemd, om het onderscheid te maken met het woord tiare dat 'bloem' in het algemeen betekent, zou geschapen zijn door de de god Atea met de hulp van Tane, god van de schoonheid. Eeuwen geleden mochten alleen koningen en prinsen deze heilige bloem plukken. Later werd de tiare alleen gebruikt als symbool van liefde. Bij Polynesische huwelijken werden het huis en bed van het jonge paar 30 dagen lang met tiares versierd. Door de fijne geur van de tiare konden de jonggehuwden het geheim van de overvloed van de god Atea ontdekken. Tegenwoordig is de tiare tahiti nog altijd een liefdessymbool: een bloem aan het linkeroor betekent dat iemands hart al werd veroverd. Wordt de bloem rechts gedragen, dan is er nog een kans...

Kokosnoot, de vrucht die alles kan!

La Culture des tiare pour les colliers de fleurs à Tahiti
© Hosokawa KASUYOSHI


De kokospalm is een symbool van Tahiti en wordt voor talrijke doeleinden gebruikt. De kostbare noot die de boom voortbrengt, bevat verfrissende melk die de dorst lest, en vruchtvlees dat, geraspt en geperst, een geparfumeerde melk geeft die in allerlei gerechten wordt gebruikt, in het bijzonder in de bekende Tahitiaanse 'rauwe vis met kokosmelk'. In een rijper stadium wordt het vruchtvlees van de kokosnoot kopra en dient dan voor de bereiding van schoonheidsproducten, zoals zeep, shampoo of monoi. Ten slotte blijkt kopraolie een uitstekende biobrandstof te zijn, die op termijn een plaatsje zou kunnen veroveren in de wereld van de hernieuwbare energie.

close