NL
Choose your language
 
Follow us on
Natuur en omgeving

Fauna op het land

Toute la faune en Polynésie française
© Fred PAYET

Op deze archipels, waarvan het grootste eiland, Tahiti, niet groter is dan 1000 km2, zijn in het wild levende landdieren vrij zeldzaam. We treffen er wel enkele zeldzame insecten aan, maar geen reptielen (met uitzondering van de gekko) of roofdieren.

De meeste dieren zijn ingevoerd door de zeevaarders: honden, katten, geiten, kippen, varkens, koeien en paarden. Op de Markiezeneilanden lopen wilde paarden vrij rond in de bergen, waar hun rondhollende kuddes bijdragen aan de magie van het landschap.

Kippen leggen hun eieren op de grond of in het zand van de atollen, terwijl krabben hongerig toekijken. Geiten rennen zelfverzekerd op steile hellingen, terwijl hele families kleine zwarte of gevlekte varkens te vinden zijn in de mape (kastanjebossen) of tussen de hoge wortels van schroefpalmen, waar je ze beter niet stoort. Maar dat is precies wat jagers die uit zijn op hun smakelijke vlees wel doen, op hun eigen risico!

Vogels

Ooiseaux endémiques de Polynésie française
© Thierry ZYSMAN

Er zijn 33 soorten landvogels in Frans-Polynesië, waarvan er 26 inheems zijn, en 28 soorten zeevogels. De mooiste exemplaren kun je zien tijdens trektochten in de bergen of op uitstappen naar bepaalde motu (eilandjes). Veel van die eilandjes dienen als stopplaats voor trekvogels en als reservaat voor inheemse soorten. Je kunt er fregatvogels, of 'otaha spotten, grote zeevogels waarvan de mannetjes tijdens het paarseizoen hun rode keelzak opblazen als ze vrouwtjes het hof maken. Je kunt er ook de roodvoetgent opmerken, die bij het minste alarm zijn enorme, donzige kuikens verbergt in de miki miki-bosjes.
De hoge valleien worden bezocht door salanganen (een soort mollige, beige mezen) en kiekendieven, terwijl de rivieroevers gedeeld worden door kookaburra's ('uriri) en kleine reigers ('otu'u). Bij zonsondergang maakt de zuidzeezwaluw aan de monding van de rivieren arabesken in de lucht.

close