NL
Choose your language
 
Follow us on
Cultuur

Religie in Frans-Polynesië

Religie neemt in de Frans-Polynesische samenleving een belangrijke plaats in. De bevolking is er veel vromer en meer praktiserend dan in West-Europa.

 

  • De protestantse kerk (45% van de bevolking)

Vroeger bekend als de Evangelische Kerk van Frans-Polynesië, heet ze nu de Protestantse Kerk van de Maohi. Deze kerk verschilt van de meeste protestantse kerken doordat ze de theologie volgt van Duro Raapoto, die de Maohi-identiteit en de terugkeer naar het land en de tradities in het centrum van het geloof plaatst. God wordt voorgesteld als de godheid Ta'aroa (de god van de schepping in het Tahitiaanse polytheïsme). Alle Maohi-parochies lezen de tekst Faraite moa haapaeraa maa no te Hau (liturgie van Goede Vrijdag, de vastendag voor de vrede), die gaat over de Maohi-identiteit, de aarde en de placenta.

 

  • De katholieke kerk (34% van de bevolking)

Er is een sterke katholieke gemeenschap, vooral op de Markiezeneilanden. De Polynesische katholieken hebben de Polynesische tradities en godsdienst in hun geloof geïntegreerd door de teksten en de liederen te vertalen en aan te passen en door culturele manifestaties te organiseren met muziek en dans.

 

  • De mormoonse kerk of de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen (6% van de bevolking)

Zoals andere westerse godsdiensten pasten de mormonen hun boodschap aan het Polynesische culturele erfgoed aan toen ze deze pro-Amerikaanse ideologie verspreidden. Zo herdenken ze het pioniersleven uit de tijd van John Smith met zaagwedstrijden. Minderheidsgodsdiensten zijn onder andere het Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten (5%) en de Sanito (of Gemeenschap van Christus, of Hervormde Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen (3,5% van de bevolking). Deze bekende kerk, die historisch verbonden is aan de mormonen, scheurde zich af van de hoofdkerk om zich dichter bij het protestantisme te positioneren.

 

  • Volksgeloof en -gebruiken

De Maohi-cultuur en het geloof in moeder aarde herleven weer door de praktijk van het tatoeëren, de ti'i of tiki (voorouderlijke, dikwijls angstaanjagende beelden) en gerestaureerde of hedendaagse marae (ceremoniële sites). Op Tahiti wordt de marae Arahurahu gebruikt voor huwelijken en de aanstelling van stamhoofden (Ari'i). Op Raiatea is het marae-complex Taputapuatea nu een bedevaartsoord voor Maori's. Zo waren er bedevaarten in 1980, 1990 en in maart 1995 met een grote samenkomst van vlerkprauwen, en in april 2000 ter gelegenheid van een tatoeagefestival. Op bepaalde eilanden vinden Kava-ceremonieën plaats, traditionele dansvoorstellingen, en haka (geleend van de Maori's), het aanroepen van de traditionele goden tijdens de Matari'i-feestelijkheden. Tot grote vreugde van de toeristen worden er zelfs traditionele huwelijksplechtigheden gehouden door de tahau (Tahitiaanse priesters). De wijdverspreide gewoonte ten slotte om placenta te begraven komt voort uit de sterke gehechtheid van de eilandbewoners aan de aarde. Het gebruik toont de speciale band tussen het kind en moeder aarde.

close