NL
Choose your language
 
Follow us on
Cultuur

Polynesische levensstijl

"Ia Ora na", "Maeva" en "Manava" zijn drie begroetingen waarmee de Polynesiërs je welkom zullen heten.

Capitale de la Polynésie française
© JOLY

De Polynesiërs zijn trots op hun eilanden en delen graag hun natuurlijke levensvreugde met hun gasten. Die levensvreugde uit zich in hun passie voor dans en muziek in al haar vormen, gaande van meerstemmige groepsliederen tot religieuze, heilige gezangen en van percussie op de traditionele pahu en toare tot de harmonie van de gitaar of ukelele die de plaatselijke muziekgroepen begeleiden. De Polynesiërs drukken die vreugde ook uit in hun favoriete hobby’s zoals vissen, surfen en zeilen met traditionele kano’s, of va'a, de nationale sport op alle eilandengroepen.

Lees ook: Ons rijk erfgoed

Getuigenissen uit het verleden

Bougainville (1768) "Het volk kwam ons voor als vriendelijk en zachtmoedig van aard. Hoewel het land verdeeld is in kleine kantons, elk met een eigen chef, lijkt het eiland nooit een burgeroorlog of enige andere vijandschap te hebben gekend. Het is duidelijk dat de Tahitianen elkaar vertrouwen en dat vertrouwen nooit in vraag stellen. Of ze nu thuis zijn of niet, hun deur staat dag en nacht open. Iedereen plukt fruit van de eerste boom die hij op zijn weg tegenkomt en neemt het mee naar huis. Voor levensnoodzakelijke dingen bestaat er blijkbaar geen privébezit en is alles van iedereen."

James Morrison, tweede in rang aan boord van de Bounty (1789) "De jonge vrouwen hebben lang, golvend haar tot aan hun middel, versierd met de witte blaadjes (hinano) van de fara (pandanus of schroefpalm) en geurige bloemen. Ze maken ook prachtige halssnoeren met de zaden van de fara en bloemen, wat hen niet alleen beeldig staat maar ook een fijn parfum verspreidt voor henzelf en voor iedereen die bij hen in de buurt gaat zitten. Dit zijn werkelijk de mooiste vrouwen die we in deze regio hebben gezien..."

close