NL
Choose your language
 
Follow us on
Cultuur

Ons rijk erfgoed

Toute la faune sous-marine en Polynésie française
© Grégoire LE BACON

De wortels van de Polynesische cultuur gaan terug tot het mythische verleden van de grote zeevaarders die zich zowat 3000 jaar geleden op de eilanden vestigden.

Die cultuur werd van generatie op generatie overgedragen via heilige verhalen. Eeuwenlang werd ze mondeling overgeleverd. Soms leek het alsof iedereen de verhalen vergeten was, toch doken ze telkens weer op. Het is in deze duizenden jaren oude traditie dat hedendaagse zangers de inspiratie vinden voor hun mooie volkse of heilige liederen, waarvan de echo’s zich vermengen met het constante geruis van de oceaan. Het is op deze cultuur dat de dansers en danseressen zich verlaten voor hun schitterende choreografieën. Het is van dit verleden dat de liefhebbers van de va'a leren hoe ze de vlerkprauwen van hun voorvaderen kunnen nabouwen en door lagunes en over de oceaan kunnen sturen. Ook het slagwerk dat percussionisten uit de grote pahu toveren en de prachtige to'ere, kunst van mooie, complexe tatoeages, vinden hun oorsprong in deze traditie. Net zoals de kunst van de fijnbewerkte houtsculpturen, afstammelingen van de imposante tiki's, de stenen standbeelden die nog steeds de wacht houden tussen de lavastenen van de aloude 'marae' in de verborgen valleien.

Op onze genereuze eilanden zijn talent en natuurlijke rijkdom onlosmakelijk met elkaar verbonden en worden ambachten verheven tot ... kunst.

close