NL
Choose your language
 
Follow us on
Cultuur

Mono'i - Kokosolie

mono'i of monoi wordt al 2000 jaar lang gebruikt. De mooie vahine of Tahitiaanse vrouwen gebruiken ze voor de dagelijkse verzorging van hun huid en haar.

Le savoir-faire du Monoï de Tahiti
© Institut du Monoï

De term mono'i bestaat uit twee elementen: Mo is een begrip dat verwijst naar beschaving en cultuur, in tegenstelling tot primitiviteit en de wilde natuur. Het tweede element no'i betekent vermengen of samenkomen. De twee elementen samen vormen dus mono'i, de naam van die welbekende 'geparfumeerde olie'. Bij de legendarische, authentieke bereiding ervan bedient men zich van voorouderlijke magische gebaren, en kostbare, zeer gewilde ingrediënten.
Mono'i wordt dan ook gebruikt bij heilige rituelen op de eilandengroepen van de zuidelijke zeeën. Dit traditionele schoonheidsproduct, dat ook wordt gebruikt voor therapeutische behandelingen, en als kostbaar handelsgoed, wordt hoofdzakelijk vervaardigd uit twee grondstoffen, beide Polynesische symbolen: de kokosnoot en de bloem van de tiaré tahiti.
De basis van mono'i is een olie die wordt verkregen door het heet persen van de gedroogde pit van rijpe kokosnoten van de kokospalm (cocos nucifera).
De tiaré tahiti (Gardenia Tahitientis) is een kleine struik van de Rubiaceae-familie, die het hele jaar door bloeit. De regelmatige sneeuwwitte bloemen steken af tegen het donkergroen van de glanzende, gladde bladeren. De bloem van de tiaré tahiti, die het embleem is van het eiland waarnaar ze is vernoemd, heeft een uniek parfum, krachtig en zacht, waar je meteen helemaal weg van bent...
Mono'i wordt verkregen door de tiaré, vers geplukt in de namiddag, twee of drie weken lang te laten weken in gezuiverde kokosolie. Ze wordt dagelijks gebruikt door de hele familie. Moeders wrijven er graag hun baby's mee in na het bad om ze te beschermen tegen de koude en hun huid zacht te houden. Surfers en duikers gebruiken ze als ze uit het water komen om hun huid te hydrateren, die heeft blootgestaan aan het zoute water, de brandende zon en de sterke wind. Wegens haar verzachtende en ontsmettende eigenschappen wordt mono'i ook gebruikt tegen zonnebrand.
Mono'i maakt deel uit van de traditionele farmacopee. Als extracten van andere planten worden toegevoegd, kan ze gebruikt worden voor massage of als remedie voor de huid. Die traditionele recepten worden van generatie op generatie doorgegeven binnen de familie. Zo wordt al sinds mensenheugenis de kunst van de mono'i-massage, bekend als taurumi, toegepast in Polynesië. De taurumi, een belangrijk element van de traditionele geneeskunde (ra'au tahiti) van de Polynesiërs en van hun filosofie en gebruiken, heeft de reputatie lichaam en geest te genezen. Ze verbindt aanraking met spiritualiteit, energie en spraak. Taurumi betekent verbinden, voelen met de handen door te masseren.
Het taurumi-mono'i-ritueel wordt tegenwoordig uitgevoerd in de meest luxueuze kuuroorden.
Stel je eens voor: je ligt op het water, badend in het zonlicht, te midden van een turquoise lagune... Deskundige handen masseren je zachtjes met monoi, die je in een geparfumeerde nevel omhult...
Frans-Polynesië is de ideale bestemming om zo'n zintuiglijke ontspanning te ervaren. Je wordt behandeld volgens eeuwenoude rituelen gecombineerd met moderne Polynesische technieken. Het resultaat is een onvergetelijk magisch moment.
Een echte droom bij klaarlichte dag die al je zintuigen zal prikkelen bij de bedwelmende geur van de tiaré tahiti-mono'i.

Monoi addict
La Route du Monoi ®

close