NL
Choose your language
 
Follow us on
Cultuur

Miss Tahiti

De Miss Tahitiverkiezing is een echt instituut in Frans-Polynesië sinds 1960.

Miss- en Misterverkiezingen zijn enorm populair

Het hele jaar door worden in de verschillende gemeentes, eilanden en gemeenschappen Miss- en Misterverkiezingen georganiseerd.

Er zijn verkiezingen van Miss en Mister Papeete, Miss Draak (georganiseerd door de Chinese gemeenschap), Miss Heiva (vertegenwoordigt de Polynesische cultuur), Miss Popa'a (voor allochtone dames), Miss Vahinetane ("man-vrouw" in het Tahitiaans, dit is de dragqueenverkiezing georganiseerd door de homogemeenschap (de raerae), Miss Ronde, Miss NRJ...

Een bewogen avond

De Miss Tahitiverkiezing sluit het Miss- en Misterseizoen af met de finalistes van de andere verkiezingen. Voor de grote finale, die ieder jaar eind juni plaatsvindt, kiest het Miss Tahiticomité een thema (dromen, wilde schoonheid...). Een tiental kandidates wordt geselecteerd, die aan strikte criteria moeten voldoen. De kandidates beginnen met een defilé in traditionele kleding (gemaakt van plantaardige materialen). Dan gaan ze verder met een defilé in badpak, en ten slotte in avondjurk. Daarna worden vier finalistes geselecteerd. Die worden dan beoordeeld op hun persoonlijkheid via een verrassingsvraag. De fans van de verschillende kandidates zorgen voor sfeer en maken er een gezellige avond van.

Niet te missen evenement

In het begin werd de Miss Tahitiverkiezing georganiseerd door het Hotel Tahiti, dat nu niet meer bestaat. Er kwamen heel wat kijklustigen op af om te supporteren voor hun kandidaat. Toen de verkiezing alsmaar populairder werd, verhuisde ze naar Papeete, waar plaats is voor een groot publiek op het To'ata-plein of in de tuinen van het stadhuis van Papeete. Voor de Polynesiërs is de Miss Tahitiverkiezing een evenement dat ze niet willen missen, of ze nu ter plaatse komen kijken of op televisie.

Van zodra de verkiezing is beslist, verenigen de inwoners zich achter hun Miss Tahiti en steunen haar vurig bij de Miss Frankrijkverkiezing. In 2013 hadden de Polynesiërs massaal gestemd voor Mehiata Riaria, maar sommige van hun stemmen bleken niet correct geregistreerd en zo greep Miss Tahiti net naast de titel van Miss Frankrijk.

De winnaars van Miss Tahiti laten zich opmerken

De vier Miss Tahitiwinnaars die ook de titel van Miss Frankrijk wonnen, zijn allen verknocht aan hun wortels:

- Edna Tepava (1974). Edna is de tante van Maréva Georges (Miss France 1991). Ze keerde terug naar Tahiti voor het einde van haar jaar als Miss Frankrijk.

- Thilda Fuller (1980). Thilda verzaakte aan haar titel vier dagen nadat ze tot Miss Frankrijk werd gekroond, omdat ze Polynesië niet wou verlaten. Ze werd vervangen door haar eerste eredame. Ze werd lerares en later voorzitster van de Fetia Api-partij, die ijvert voor autonomie.

- Maréva Georges (1991). Maréva werd tv-presentatrice van een Amerikaans sportprogramma en werd later voorzitster van het Miss Tahiticomité.

- Maréva Galanger (1999). Maréva werd een televisieactrice en -presentatrice.

Verscheidene Miss Tahiti's waren eredame bij de Miss Frankrijkverkiezing: Jeanne Burns, 1ste eredame (1971), Mira Vahiatua, 2de eredame (1975), Patricia Servonnat, 2de eredame (1977), Teumere Pater, 3de eredame (1989), Hinano Teanotoga, 3de eredame (1998), Hinarani de Longeaux, 1ste eredame (2013) en Mehiata Riaria, 1ste eredame (2014).

Een aantal van hen hebben Frankrijk zelfs vertegenwoordigd op de Miss Universeverkiezing: Maréva Georges was 9de (1991), Mareva Galenter 13de (1999) en Hinarani de Longeaux 17de (2014).

 

De Miss Tahitiwebsite: www.misstahiti.com

close