NL
Choose your language
 
Follow us on
Cultuur

Keuken

Le fameux poisson cru tahitien en Polynésie française
© tim-mckenna.com

Dankzij de optimale klimatologische omstandigheden is Frans-Polynesië een echte hof van Eden. In dit land vol zonneschijn telen landbouwers een enorme variëteit aan groenten, fruit en kruiden, met exotische namen. Bij consumenten vallen ze bijzonder goed in de smaak, omdat ze zowel lekker als voedzaam zijn.

De legendarische broodboom of uru, de kokosnoot, de tientallen bananensoorten, waaronder de buitengewoon lekkere oranje bakbanaan of fe'i en de verschillende wortelgroenten zoals de taro, de tarua, de ufi en de 'umara vormen de basis van de eilandkeuken. Papaja, mango, ananas, watermeloen, pompelmoes en limoen worden – met een vanillestokje erbij – gebruikt om overheerlijke desserts te bereiden.

Vis uit de lagunes of oceaan, van baars en goudmakreel (mahi mahi) tot papegaaivis, vooral op de Tuamotu, wordt ook gebruikt voor typisch Polynesische gerechten. Vis wordt vaak rauw gegeten, soms gemarineerd in limoensap en kokosmelk, zoals in het wereldbekende gerecht 'rauwe vis op zijn Tahitiaans'.

Al die tropische gerechten worden bereid in de traditionele ahima'a of Polynesische oven, waarin fruit, groente, speenvarken, Tahitiaanse kip, fafa (plaatselijke spinazie) en andere delicatessen zoals het lekkere fruitdessert po'e gaar stoven. Alles wordt naar believen besprenkeld met frisse, romige kokosmelk. Talrijke toeristendiensten laten je ook de smaken van de eilanden ontdekken tijdens een picknick op een van de stranden of motu's (eilandjes), met je voeten in het water. Die uitstappen zijn een goede gelegenheid om vers gevangen vis te proeven, zoals de heerlijke ume, de bec de cane of de kleine horsmakreel.

close