NL
Choose your language
 
Follow us on
Cultuur

Door Tahiti geïnspireerde kunstenaars

Een aantal auteurs, zangers, artiesten, dichters en zeilers, allen liefhebbers van onze eilanden, kozen ervoor om hier enige tijd door te brengen. Sommigen van hen stierven op Tahiti.

Ze maken deel uit van het Polynesische historische erfgoed en de meesten hebben sporen en getuigenissen nagelaten van hun leven op de eilanden. Ze waren onder de indruk van de charme van onze eilanden, de gastvrijheid en levensstijl. Ieder van hen heeft op zijn manier geholpen onze eilanden wereldberoemd te maken.

Herman Melville (1819-1891), de Amerikaanse auteur en avonturier, was de eerste die de Stille Zuidzee gebruikte als achtergrond voor een literair verhaal (Typee, 1846 en Omoo, 1847). Hij kwam in 1841 aan op Tahiti aan boord van een Australische walvisvaarder, bracht er een paar maanden door en verbleef later een tijd op Moorea.

Paul Gauguin (1848-1903), de Franse schilder, kwam in 1891 op Tahiti wonen en verhuisde later naar het eiland Hiva Oa op de Markiezeneilanden, waar hij de laatste twee jaar van zijn leven doorbracht. Hij ondervond veel tegenspoed in Tahiti, waar hij de beschaving probeerde te ontvluchten. Hij werd soms argwanend bekeken door de Polynesiërs, in het bijzonder op de Markiezeneilanden. Hij blijft hoe dan ook een van de invloedrijkste schilders van zijn tijd. Hij ligt begraven op de Atuona-begraafplaats in Hiva Oa.
Het Paul Gaugain-museum in Papeete (Tahiti) en het Cultuurcentrum Paul Gaugain in Hiva Oa bieden een overzicht van het leven van deze eigenzinnige persoonlijkheid, en een aantal reproducties van zijn werken.

Pierre Loti (1850-1923), de Franse marineofficier en auteur, schreef in 1879 een autobiografische roman tegen de achtergrond van onze eilanden met als titel: Rarahu, een Polynesische idylle, ook bekend als “Le mariage de Loti”. Vandaag kun je zwemmen in het Loti-zwembad, naast een standbeeld van de auteur uit 1931.

Robert Louis Stevenson (1850-1894), de Schotse romanschrijver, bezocht ons eiland met zijn jacht, Cosco, tijdens zijn reis naar de Stille Oceaan in 1888. Hij schreef “In the South Seas” in 1891.

James Norman Hall (1887-1951), de Amerikaanse auteur, die samen met Charles Nordhoff “Mutiny on the Bounty” en “The Hurricane” (beide verfilmd) schreef, woonde op Tahiti in de jaren twintig van de vorige eeuw. Hij overleed in 1951 en is begraven in Arue op de heuvel boven zijn huis. Hij rust er naast zijn Polynesische echtgenote Lala, die overleed in 1985. Je kunt er zijn woning bezoeken, die nu een museum is en geklasseerd als historisch monument: het James Norman Hall-huis in Arue.

Rupert Brooke (1887-1915), de Engelse dichter, die in 1914 het bekende gedicht Manea schreef na zijn bezoek aan Tahiti. Het klassieke gedicht hielp Tahiti een plaats te veroveren in de moderne Engelse literatuur.

Alain Gerbault (1893-1941), piloot, held uit de Eerste Wereldoorlog, tenniskampioen en solozeiler (de eerste Fransman die een reis rond de wereld maakte per zeilboot), woonde in 1932 zes maanden op Bora Bora. In 1940 keerde hij er terug. Gerbault, die een vurige verdediger was van Polynesië, schreef acht boeken waarin hij het kolonialisme en de vernietiging van de paradijselijke eilanden aanklaagde. Hij stierf in 1941 in Timor ten gevolge van malaria. In 1947 werd zijn stoffelijk overschot teruggebracht naar het centrale plein van Vaitape op Bora Bora, waar in 1951 een gedenkplaat werd ingehuldigd.

Marlon Brando (1924-2004), de Amerikaanse acteur en regisseur, kocht Tetiaroa in 1961, na de filmopnames voor Mutiny on the Bounty. Hij trouwde met zijn tegenspeelster, de Tahitiaanse actrice Tarita Teriipaia, met wie hij tien jaar samenbleef, tot 1972.

Bernard Moitessier (1925-1994), de Franse zeiler en auteur, woonde ongeveer twaalf jaar op Tahiti en de Tuamotu. Hij verhuisde naar de atol Ahe, waar hij zich samen met zijn vrouw en zoon wijdde aan het kweken van biologische groenten en fruit. Hij was ook een heftige tegenstander van nucleaire testen in de Stille Oceaan.

Jacques Brel (1929-1978), de Belgische singer-songwriter en acteur, trok zich na zijn succesvolle carrière met zijn partner terug op de Markiezeneilanden, aan boord van zijn zeiljacht Askoy. Brel, die werd getroffen door longkanker, woonde de laatste drie jaar van zijn leven op Hiva Oa. Met zijn privévliegtuig Jojo leverde hij vele diensten aan de eilandbewoners. Hij is begraven op de Atuona-begraafplaats.
Het kleine Jacques Brel-cultuurcentrum op Hiva Oa vertelt het leven van de zanger op de Markiezeneilanden. In zijn lied, Les Marquises, beschrijft hij de eenvoudige levensstijl en de sterkte van de inwoners van "Het Land van de Mannen".

Joe Dassin (1938-1980), de in Amerika geboren Franse singer-songwriter, stierf op Tahiti. Hij woonde op Tahaa, waar hij een luxueuze villa had gekocht op het strand tussen Pointe Toretorea en Pointe Tiamahana (alleen bereikbaar met de boot of te voet). Een gedenkplaat aan La Retro, een bar-restaurant in Papeete, herdenkt zijn overlijden ten gevolge van een hartaanval op 20 augustus 1980.

Alain Colas (1943-1978), de Franse zeiler, was de eerste die een soloreis rond de wereld voltooide in een catamaran. In 1978 werd hij vermist op zee tijdens de Route du rhum-zeiljachtwedstrijd, nadat hij voorbij de Azoren was gevaren. Hij kwam op Tahiti wonen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, waar hij een Polynesische vrouw ontmoette, Teura Krause, met wij hij drie kinderen kreeg.

Bobby Holcomb (1947-1991), de dichter, zanger, muzikant, danser en schilder, kwam in 1976 op Huahine wonen. Hij stierf veertien jaar later. Holcomb was erg betrokken in de beweging voor culturele heropbloei van de Maohi's, samen met andere beroemdheden en artiesten, zoals Henri Hiro en John Mairai. Hij is een van de bekendste artiesten op Tahiti en zijn eilanden. Hij is begraven aan de voet van de heilige berg Mou'a Tapu op Huahine.

 

close