NL
Choose your language
 
Follow us on
Cultuur

Ambachtskunst

Ervaren vaklui maken unieke handgemaakte voorwerpen, zoals te zien is op de vele tentoonstellingen die het hele jaar door op alle eilandengroepen worden georganiseerd.

De vlechtkunst levert allerlei producten af zoals hoeden, zakken, manden, matten... De vrouwen van de Australeilanden staan bekend als echte experts. Ze maken gebruik van de vezels van de schroefpalm, kokosnoot, riet of a'eho.

Tout l'artisanat du bois et des tissus en Polynésie française
© Philippe BACCHET

De liefde voor de natuur vinden we terug in de prachtige tifaifai of bedspreien met handgenaaide planten- of etnische motieven. Het is een kenmerkend element in de inrichting van de fares of Polynesische huizen. Bij de vervaardiging ervan leggen de vrouwen heel wat creativiteit aan de dag, wat heeft geleid tot een jaarlijkse tentoonstelling van tifaifai. Artistieke expressie vinden we ook in de houtbewerking, een vak dat alleen mannen uitoefenen.

Ze snijden, volgens hun inspiratie en eeuwenoude grafische of symbolische patronen in kostbaar hout: tou of plaatselijke palissander, miro of rozenhout. De bewoners van de Markiezeneilanden zijn uitmuntende houtbewerkers en vervaardigen buitengewone werkstukken: speren, puzzels en umete, kommen waarin speciale maaltijden kunnen worden opgediend.

Sommige vaklui gebruiken vulkanisch gesteente, koraal en zelfs beenderen om ontelbare decoratie- en gebruiksvoorwerpen zoals penu's of stampers te ontwerpen. Ten slotte is er een hernieuwde belangstelling voor parelmoer. De gepolijste binnenkanten van schelpen zorgen voor een kleurenspel in alle kleuren van de regenboog. Door hun altijd veranderende, fascinerende kleurschakeringen zijn ze ideaal om danskostuums mee op te smukken of om schitterende juwelen te maken.

close