NL
Choose your language
 
Follow us on
Algemene info

Top 10 van Tahiti

Een lijstje van de bezienswaardigheden en belevenissen die je niet mag missen tijdens je verblijf op Tahiti en zijn eilanden

Breng minstens een nacht door in een bungalow op het water

Het idee van bungalows op het water is ontstaan op onze eilanden. Nergens vind je zoveel luxe als in dit paradijs. Laat jezelf in slaap wiegen door het geklots van het water tegen de steunpalen, kijk naar het ballet van de vissen door het glazen paneel in de vloer, duik vanop je terras in een natuurlijk aquarium en word wakker voor een ontbijt dat je wordt gebracht in een traditionele boomstamkano: wie wil zo’n droom niet verwezenlijken?

Duik in een natuurlijk aquarium

Tahiti wordt door duikers van over de hele wereld erkend voor zijn duiklocaties en passages met meer vis dan waar ook ter wereld. Voor kenners zijn Rangiroa, de grootste atol in de Tuamotuarchipel, Fakarava, het mekka voor duikers, en Tikehau mythische plaatsen. Ook op de Genootschaps-, Markiezen- en Australeilanden vind je paradijselijke stekjes, waar je ook grote zeedieren (haaien, roggen, dolfijnen, walvissen...) kunt zien en duizenden kleurrijke rifvissen.

Eet gemarineerde rauwe vis met kokosmelk

Een bezoek aan Tahiti en zijn eilanden is niet compleet als je de plaatselijke specialiteit niet hebt geproefd: rauwe tonijn gemarineerd in limoen en groenteblokjes, besprenkeld met vers geperste kokosmelk. Deze specialiteit vind je op het menu van zowel snackbars als restaurants. Er zijn ook nog andere uitstekende lokale gerechten die je moet geproefd hebben: rauwe vis in Chinese stijl, chow mein (geroerbakt noedelgerecht), ma'a tinito (mengeling van varkensvlees, bruine bonen, pota en macaroni) en bovenal gerechten gebakken in een Tahitiaanse oven (ma'a tahiti) die je 's zondags in bepaalde restaurants vindt.

Schuim de openbare markt van Papeete af

De stadsmarkt in het centrum van Papeete is waar alle bedrijvigheid plaatsvindt. De markt gaat 's morgens vroeg open met fruit-, groente-, vis- en bloemenstalletjes. Handwerkstalletjes tonen producten van de vier eilandengroepen (houtsnijwerk, tifaifai lappendekens, juwelen, sarongs (pareos), mandenwerk...). Als je de markt bezoekt voor je vertrekt, kun je je beladen met souvenirs om naar huis mee te nemen (vanille, handwerk, monoi (parfumolie), muziekinstrumenten...). Niet te missen is een bezoek aan de markt op zondagmorgen om vier uur, voor de mis.

Maak een korte uitstap naar Moorea, het zustereiland van Tahiti

Naar Moorea, op 17 km van Papeete, reis je met de snelle ferry in amper 40 minuten. Het is het dunst bevolkte eiland (nauwelijks 18.000 inwoners) en nog ongerept. Je kunt er een daguitstap maken, maar om het eiland volledig te verkennen, heb je een paar dagen nodig.

Bezoek een atol in de Tuamotuarchipel

Voet aan wal zetten op een ‘laag eiland’ of atol is een onvergetelijke ervaring. Vanuit het vliegtuig heb je een adembenemend zicht op een kilometerslange keten van koraaleilandjes, die elk een turquoise lagune omcirkelen. Het is bijna surreëel om je voor te stellen dat er mensen wonen in die omgeving, te midden van de weidse oceaan. Deel hebben aan het dagelijkse leven van de eilandbewoners dat zich afspeelt op het ritme van de golven, ook al is het maar voor een paar dagen, is een ervaring die niet in woorden is uit te drukken... Het is op die minuscule eilandjes dat de parelindustrie van Tahiti is ontstaan. De drukst bezochte atollen zijn Rangiroa, Fakarava en Tikehau, die alle internationale klassehotels hebben. Op andere, minder bekende atollen vind je familiepensions, die gasten een warm welkom bieden.

Bezoek Bora Bora... en nog veel meer

De meeste toeristen beschouwen een verblijf op Bora Bora als een must. De ‘Parel van de Stille Oceaan’ is, ondanks de ontwikkeling van het toerisme, zijn reputatie nog altijd waard. Het eiland heeft veel meer te bieden dan wat de prentbriefkaarten ons laten zien: niet alleen is er het binnenland, zijn rijke verleden, de mantaroggen en de lagune, maar ook de luxehotels en kuuroorden op de motu's (eilandjes), die alleen bereikbaar zijn met de boot. Als je de tijd hebt, mis dan het ongetemde en onbedorven zustereiland niet, Maupiti, dat je vanop Bora Bora kunt bereiken met de boot of het vliegtuig. Een totaal andere omgeving en een reis terug in de tijd...

Bezoek een marae

Marae, archeologische overblijfselen van altaren en tempels die je op de meeste eilanden vindt, getuigen van de goed georganiseerde Polynesische maatschappij voor de komst van de missionarissen in de achttiende eeuw. De grootste archeologische complexen vind je op Raiatea (een wereldbekende marae), Huahine en de Markiezeneilanden.

Woon een Polynesische dansvoorstelling bij

Dansen was vroeger door de missionarissen verboden, maar vandaag de dag maakt het integraal deel uit van de Polynesische cultuur. Jongens en meisjes beginnen te dansen van zodra ze kunnen lopen. De jaarlijkse Heiva i Tahiti festivals, die in juli worden georganiseerd op Tahiti en de meeste eilanden, bieden een uitgelezen kans om een voorstelling te gaan bekijken van de meest gerenommeerde professionele dansgroepen en -scholen. De grote hotels organiseren regelmatig Polynesische avonden met zang en dans tijdens het happy hour of themabuffetten.

Verken het binnenland van de eilanden

Het binnenland van de bergachtige eilanden (de Genootschaps-, Markiezen- en Australeilanden) bezit ontelbare schatten. Of je ze nu bezoekt met een gids (in een 4X4, een quad of te voet) of in een huurwagen, de valleien en bergtoppen zullen je keer op keer verrassen. Alle toeristen die zich daar wagen, worden beloond met archeologische overblijfselen, weelderige plantengroei, rivieren en watervallen...

Ga in de voetsporen van de eerste missionarissen naar de Gambiereilanden

Mangareva, het grootste eiland, is de plaats waar in 1834 de eerste katholieke missie werd gesticht. Je vindt er nog in overvloed historische sporen van de eerste missionarissen. Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw heeft de pracht van de cultuurparels van de Gambiereilanden economische welvaart naar de eilanden gebracht.

Ga eens walvissen spotten op de Australeilanden

Ieder jaar van juli tot november wordt Rurutu, een van de Australeilanden, een eersteklas observatieplatform om walvissen te spotten, die naar daar komen om er net voor de kust te kalven. Het is een uniek spektakel dat zich voor jou alleen afspeelt. De Australeilanden geven je het unieke gevoel dat je aan de andere kant van de wereld bent.

De Markiezeneilanden: verken het ‘Land van de Mannen’

Ga naar de Markiezeneilanden over zee aan boord van het gemengde passagiers- en vrachtschip Aranui, of per vliegtuig, een conventioneler transportmiddel. Aankomen op de Markiezeneilanden is altijd een dubbele schok: ten eerste ben je getuige van een culturele renaissance die de voorbije twintig jaar een sterke opgang heeft gemaakt, en ten tweede ontdek je de ongerepte schoonheid van de natuur.

close