NL
Choose your language
 
Follow us on
Algemene info

Evenementenkalender

JANUARI


Tere 'A'ati – Rurutu
Van 2 tot 8 januari

Cultureel en historisch evenement op Rurutu, een van de Australeilanden, met een lange wandeling waarbij halt wordt gehouden aan voorouderlijke sites (archeologische sites en kliffen...), de drie dorpen (Moerai, Avera en Auti) en een bezoek aan verscheidene woningen waar gasten de traditionele groet van het eiland ontvangen: een wolk talkpoeder die over hen wordt gegooid, een typische gewoonte van de bewoners van het eiland. 
Contact: tavita.gisele@mail.pf

Tere Fa'ati – Tahiti
30 januari

Een daguitstap naar Papeete in een traditionele bus, waarbij de deelnemers zingen met begeleiding van een ukelele. Dat is hoe het nieuwe jaar en vruchtbare seizoenen werden gevierd in het verleden. Er wordt onder andere halt gehouden voor bezoeken aan culturele en natuurlijke sites met verrukkelijke traditionele lunches, inclusief "ma'a" lokale gerechten. Het is een uniek, authentiek en leuk evenement dat een blik opent op het Tahiti van gisteren en vandaag. 
Contact: info@tahiti-tourisme.pf, www.tahiti-tourisme.pf

Feestelijkheden rond het Chinese nieuwjaar – Tahiti
28 januari, 4, 5 februari

De Frans-Polynesische Chinese gemeenschap viert het begin van het Chinese nieuwe jaar. Tijdens die feestelijkheden wordt alle culturele rijkdom van het land en het volk in de kijker geplaatst, in het bijzonder de dans, kookkunst, traditionele kunst en ceremoniën.
Contact: sinitong@mail.pf

FESTIVAL van de bloemen en de ambacht: 
van 30 januari tot 14 februari 

In de tuin van het stadhuis van Papeete, is er een kleurrijke en weelderige expositie van bloemen en juwelen. Dit alles in teken van van het feest van de liefde.
Buurt vereniging van Papeete
Contact: adams.myrna@yahoo.fr

 


FEBRUARI

 

FIFO - Internationaal Documentairefestival van de Stille Oceaan – Tahiti
Van 4 tot 12 februari

Vertoningen van documentaires, televisieconferentie, digitale ontmoetingen en rondetafelgesprekken, internationale filmmarkt, workshops voor professionelen en amateurs, "Nacht van de korte film" in het Cultuurcentrum "Te Fare Tauhiti Nui".
Contact: organisation@filmfestivaloceanie.org, www.fifotahiti.org

Het Tahitiaanse gitaarfestival – Tahiti
Van 23 tot 25 februari

Ontmoeting van alle gitaarfans, zowel beroepsmuzikanten als liefhebbers, in het Meridien Tahiti hotel. Tijdens die drie nachten zullen er optredens zijn van zowel een aantal van 's werelds grootste gitaristen, als ervaren plaatselijke gitaristen.
Contact: leomarais@mail.pf, www.tahitifestivalguitare.org


MAART

 

WATERMAN TAHITI TOUR: 
Maart tot Augustus

Een uniek concept op sublieme plaatsen! Dit sportevenement bestaat uit een kampioenschap voor  3 disciplines (Stand Up Paddle, Open Water Swim, Prone Paddle) gedurende 5 etapes op verschillende eilanden waaronder de halve finale van de  Ironmana Bora Bora Liquid Festival.
Kainalu XT 
Contact: kainaluxt@gmail.com / www.boraboraliquidfestival.com

Pro Rangiroa JUNIOR SURF
Van 6 tot 10 maart

Junior en professionele surfwedstrijd op Rangiroa, georganiseerd door de plaatselijke en toeristische besturen.
Contact: rangiroa-tourisme@mail.pf

FESTIVAL PRO SURF in PAPARA:
Van 12 tot 17 Maart

Surfwedstrijd voor jonge internationale surfers in het kader van het professionnel programma van  WQS (World Qualify Series) op het strand van Taharuu in Papara. Categorieën Junior, Open en Ondines.
Fédération Tahitienne de Surf 
Contact: fedesurf@live.fr / www.surf.pf

Tahiti – Moorea Marathon
25 Maart

Deze marathon, die wordt georganiseerd op het eiland Moorea, wordt door experts beschouwd als een van de mooiste ter wereld, met meer dan 500 deelnemers uit verschillende landen. Er zijn verschillende parcours: 42, 21 en 5  (fenua run).
Te Moorea Club
Contact: contact@mooreamarathon.com


APRIL

 


MEI

 

Heiva "Tuaro Maohi" - Tahiti : 
Mei tot Juni 

Tijdens deze wedstrijd kunnen atleten van de vijf eilandengroepen van Frans-Polynesië, en soms van de hele Pacific-regio, hun talenten demonstreren in oude Polynesische sporten. Er worden workshops, demonstraties en initiaties georganiseerd. Het doel van dit evenement is om traditionele sporten te ontwikkelen en de jongere generaties aan te moedigen om die oude Polynesische sporten te beoefenen. 
Contact: enoch@mail.pf

X TERRATAHITI
Van 6 tot 7 mei 

De fietsclub van Tahiti en VSOP organiseren een fietswedstrijd met respect voor de omgeving. Deze 2-daagse koers zal langs verschillende kenmerkende locaties van Tahiti passeren: de lagune en vallei van Mataieo, het meer van Vaihiria, de Maroto, de hydro-elektrische stuwdammen alsook de valei van Papenoo.
Sportieve Vereniging VSOP
Contact: vsop@mail.pf / www.eterratahiti.com

Tahitiaanse vanilleweek – Tahiti
Van 16 tot 20 mei

Kom en (her)ontdek de Tahitiaanse vanille en haar nevenproducten, alsook hoe vanille wordt geproduceerd en bereid. Ontmoet vanillehandelaren in het parlementsgebouw van Frans-Polynesië in Taraho'i, Papeete, en in de deelnemende hotels en restaurants. Het publiek, vertegenwoordigers van de landbouw- en cosmeticaindustrie, onderzoekers en studenten kunnen er genieten van vanille van de allerhoogste kwaliteit, zijn unieke smaak en verschillende toepassingen. 
Contact: vanille@vanilledetahiti.pf, www.vanilledetahiti.com

"De Ronde van Polynesië" - Tahiti, Moorea
21 Mei 

Wielerwedstrijd met buitenlandse deelnemers rond de verschillende eilanden, in het bijzonder rond Tahiti en Moorea.

De Pearl regatta van Tahiti - Raiatea, Tahaa, Bora Bora
Van 23 tot 27 mei

Zeilwedstrijd tussen RaiateaTahaa en Bora Bora, open voor alle types zeilboten en alle nationaliteiten. Wedstrijden op zee worden afgewisseld met competities in de lagunes, met leuke, feestelijke avonden op een van de "motu's" of in de grote hotels. 
Contact: tpr@mail.pf, www.tahitipearlregatta.org.pf


JUNI

 

Heiva van de dansscholen of van de scholen van 'Ori Tahiti - Tahiti

Alle traditionele dansscholen van Tahiti, Moorea en andere Frans-Polynesische eilanden komen samen voor deze jaarlijkse show met optredens van experts in de traditionele Polynesische kunsten (vuurdansen, percussie...). Deelnemers van 3 tot 70 jaar zorgen voor een dynamische en uitbundige sfeer en demonstreren de Polynesische levensvreugde. Op het To'ataplein, Papeete. 

Internationaal Open Golfkampioenschap van Tahiti
Van 5 tot 11 Juni

Het Internationale Golfterrein Olivier Bréaud in 'Atimaono, Papara, ongeveer 50 kilometer (31 mijl) van Papeete, ontvangt het jaarlijkse Internationale Open Golfkampioenschap van Tahiti, een stopplaats op de Ronde van de Pacific georganiseerd door de Australische PGA en ondersteund door de Polynesische Golffederatie.
Contact: louis.lesourd@gmail.com

Taapuna Master Surfing – Tahiti
Van 8 tot 25 juni

Grote vierdaagse surfcompetitie voor amateurs aan de Taapuna-koraalrifdoorgang (Punaauia). Competitie in de categorieën surfen, bodyboarden, "drop-knee" en stand-up-paddle.
Contact: taapunamastertahiti@mail.pf, taapunamaster.blogspot.com

Tahitiaanse modeweek – Tahiti
Van 14 tot 16 juni

Een driedaags evenement dat helemaal gewijd is aan mode... in navolging van Londen, Parijs, New York en Milaan. De Tahitiaanse modeweek zorgt in samenwerking met belangrijke spelers in de plaatselijke modewereld voor een uniek evenement met Tahitiaanse mode.
Laurence Joutain en Alberto Vivain

Muziekfestival – Tahiti
Week van 21 juni

Een belangrijk muziekfestival met een brede selectie van openluchtconcerten en livemuziek in bars en nachtclubs.
Maison de la Culture
Contact: leomarais@mail.pf, www.tahitifestivalguitare.org

Verkiezing Miss Tahiti
23 juni

De schoonheidskoningin voor Tahiti en Haar Eilanden word gekozen en zal deelnemen aan de verkiezing van Miss France op het einde van het jaar.
Comité Miss Tahiti
Contact: leiana.faugerat@misstahiti.pf

Heiva "Rimai" – Tahiti
Van 23 juni tot 23 Juli

Een grote tentoonstelling van artisanale producten en voorwerpen georganiseerd door het comité "Tahiti ite Rima rau" in de Aora'i Tinihau-zaal in Pirae (Tahiti), met als thema traditionele en plaatselijke ambachten. De tentoonstelling brengt vaklui van de vijf eilandengroepen van Frans-Polynesië samen.
Dienst van het handwerk
Contact: secretariat@artisanat.gov.pf / www.artisant.pf

Heiva i Bora Bora - Bora Bora
Van juni tot juli

De jaarlijkse zang-, dans- en traditionele-sportcompetitie met daarnaast demonstraties op het Moto'i-plein in Vaitape.
Contact: info-bora-bora@mail.pf, www.borabora-tourisme.com


JULI


Vuurlopen "Umu ti" - Tahiti
5 Juli 

Vuurlopen of "Umu ti", het eerste evenement van Heiva i Tahiti (zie hieronder), vindt plaats in het Mahanapark aan de westkust van Tahiti. Deze authentieke ceremonie, die wordt georganiseerd door priester Raymond Terrierooiterai, bestaat al sinds mensenheugenis en trekt vele geïnteresseerde toeschouwers. Nadat een aantal bezweringen zijn uitgesproken, lopen vrijwilligers in het spoor van de priester over withete stenen, waar de temperatuur kan oplopen tot 1000°C. Toch is alles veilig. Iedereen kan deelnemen, ook kinderen.  
Contact: poetai.temarama@mail.pf

Heiva i Tahiti – Tahiti
Van 6 tot 22 juli

Op de mythische scène van To'ata wedijveren de beste traditionele zang- en dansgroepen met elkaar: op een creatieve manier laten ze de Polynesische traditie zien in haar feestelijkste en meest authentieke vorm. Die wedstrijd, die al bestaat sinds 1881, mobiliseert zowel artiesten als toeschouwers voor bijzonder intense avondvoorstellingen. Parallel daarmee en overdag, staan op de lage esplanade vertegenwoordigers van de traditionele ambachten, die zoals gewoonlijk hun vaardigheden en meesterschap demonstreren met gedurfde en sierlijke creaties.
Maison de la Cluture – Te Fare Tauhiti Nui
Contact : communication@maisondelaculture.pf / www.heiva.pf

"Te Aito Va'a" - Tahiti
Van 21 tot 22 Juli 

Eendaagse vlerkprauwwedstrijd voor individuele peddelaars over ongeveer tien kilometer (zes mijl). De beste 100 peddelaars kwalificeren zich voor de "Super Aito" wedstrijd. 
Contact: cmaitere@cps.pf;charley@mail.pf, www.superaito-tahiti.com


AUGUSTUS

Surfevenement Air Tahiti Nui VonZipper Trials – Tahiti
Van 5 tot 6 augustus

Kwalificatiesurfwedstrijden te Teahupoo op het schiereiland van Tahiti, voorafgaand aan de bekende Billabong Pro, die buitenlandse en plaatselijke beroepssurfers samenbrengt.
Contact: fedesurf@live.fr, www.surf.pf

Super Aito Va’a (27ste editie)
19 augustus

Een individuele piramideparcours met zijn 100 beste roeiers van “Te Aito” in 2 étappes, Mahina – Papeete en voorbij Taapuna
Ruahatu vereniging
Contact: charley@mail.pf


SEPTEMBER

 

Internationaal graffiti- en straatkunstfestival ONO’u
Van 1 tot 3 september

Een internationaal festival enig in zijn soort dat de beste graffitikunstenaars verzamelt van Tahiti en van over de hele wereld. Een tweedaags festival met demo's, wedstrijden, gigantische muurschilderingen, bodypainting, dans... in het centrum van Papeete
Société Tahiti Nouvelles Générations
Contact: sarah.roopinia@gmail.com / www.tahitifestivalgraffiti.com

FESTIVAL van de ‘UKULELE: 
Van 13 tot 16 September 

Vorig jaar op 11 april 2015 heeft Tahiti Et Ses Îles het wereldrecord Ukele spelen gehaald met 4.750 spelers. Om de ukele in alle zijn vormen en toonaarden te vieren, wordt dit festival gelanceerd.
Maison de la Culture - Te Fare Tauhiti Nui
Contact: communication@maisondelaculture.pf / www.maisondelaculture.pf

Farerei Haga – Rangiroa
18 tot 23 september

Op Rangiroa plaatst de toeristische industrie het toerisme in de kijker met activiteiten die verband houden met cultuur, visvangst en handwerk, waarbij plaatselijke bewoners deelnemen aan diverse wedstrijden. Iedereen is meer dan welkom om het Farerei Haga-festival mee te maken!
Contact: philcabral@usa.net

Wereld Toerismedag - Tahiti en zijn eilanden
27 september

Vier Wereld Toerismedag (WTD) op 27 september. Tijdens Wereld Toerismedag worden de erfgoedsites, lokale cultuur, traditionele dans en muziek in de kijker gezet. De dag wordt georganiseerd door de toeristische sector van Frans-Polynesië in samenwerking met de bezoekerscentra op de eilanden en de plaatselijke bevolking.
Contact: info@tahiti-tourisme.pf, www.tahiti-tourisme.pf


OKTOBER

 

Foire Agricole
Van 28 September tot 8 Oktober 

15 dagen in Vaitupa Faa’a, de eerste sector die voorwaarts stapt met het publiek, kunnen zowel grote als kleine schoolkinderen landbouwhuisdieren ontdekken van het Polynesische land. Veel exposanten uit de 5 archipels nemen deel aan verschillende competities die worden aangeboden door het organisatiecomité.
Rural Development Service

Vaiparaoa Sapinus Surfing and Body-boarding
Van 11 tot 29 oktober

4 à 5 competitiedagen over een periode van 3 weken waar la Ville de Punaauia zijn 2de glij-spot onthult: het coraalrif van Sapinus, gewijd aan surfen, aan Body-Board, aan Stand Up Paddle of Tow-In.
Taapuna Surf Club
Contact: taapunamastertahiti@mail.pf / taapunamaster.blogspot.com


 

NOVEMBER

 

Hawaiki Nui Va'a (26ste editie)
Van 1 tot 3 November 

"Va'a" of vlerkprauw is de ultieme traditionele sport. Meer dan 100 vlerkprauwen racen van Huahine naar Raiatea, Tahaa en Bora Bora. De mythische aankomst van de race in Pointe Matira in Bora Bora is een ongelofelijke, unieke ervaring. 
Contact: ftvtutu@mail.pf, www.ftvaa.pf

Reva I Eimeo Nui (4de editie)
4 november

Het zustereiland van Tahiti, Moorea, is zeker een bezoek waard. Vertrek per veerboot vanuit Papeete om toe te treden op de dijk van Vaiare en een eilandtour te doen met een “truck” in een aangename sfeer met geluiden van ‘ukulele’ op de achtergrond. Er zijn enkele haltes voorzien om de Tahitiaanse gastronomie te proeven: ma’a Tahiti
Tahiti Tourisme
Contact: info@tahiti-tourisme.pf / www.tahiti-tourisme.pf

Tour Tahiti Nui

Tahiti presenteert zijn fietstour op het eiland Moorea, een halfuurtje varen met de boot. De buitenlandse delegaties van de Stille Oceaan bevinden zich in: Chili, Nieuw-Zeeland, Australië, Nieuw-Caledonië…
Federatie van wielrenners Tahiti

De Plejaden-feestelijkheden - "Matari'i i Ni'a" – Tahiti
Vanaf 20 november

De Plejaden kondigden in het verleden de terugkeer van overvloed aan. De Plejaden worden nog altijd gevierd op dit festival. Tal van activiteiten staan op het programma.
Contact: haururu.farefenua@mail.pf

"Hura Tapairu"-danscompetitie (13de editie) – Tahiti
Week van 22 november

Wedstrijden voor traditionele dans voor kleine dansgroepen. Professionele groepen en amateurgroepen meten zich met elkaar en brengen dikwijls verrassing en emotie teweeg in een grote uitverkochte zaal.
Contact: communication@maisondelaculture.pf, www.maisondelaculture.pf

Book Fair (17de editie)
Van 22 tot 29 november

Deze tentoonstelling heeft als doel alle auteurs die werken voor de verspreiding en promotie van het boek Tahiti et Ses îles, door middel van conferenties bij elkaar te brengen. Vergaderingen met locale en buitenlandse auteurs, entertainment, verkoop van boeken, enz., tuinen en ruimtes van maison de la Culture in Papeete
Maison de la Culture – Te Fare Tauhiti Nui
Contact: communication@maisondelaculture.pf / www.maisondelaculture.pf

Channel Crossing Ironman Bora Bora Liquid Festival
November tot december 

Welkom op dit uitstekende festival voor watersporten waar talrijke kampioenen van over de hele wereld deelnemen aan sportieve uitdagingen op Bora Bora, een van de mooiste lagunes ter wereld. Dit jaarlijkse sportevenement op hoog niveau wordt opgeluisterd met traditionele muziek en dans. 
Contact: kainaluxt@gmail.com, www.boraboraliquidfestival.com 


DECEMBER

 

Loopwedstrijd Apetahi – Raiatea
1 december

Een loopwedstrijd in Raiatea ter ere van de zeldzame "Apetahi"-tiarebloem. De milieubewuste organisatoren willen door dit evenement het belang onderstrepen van de bescherming van deze inheemse bedreigde soort.
Contact: u_upa@hotmail.com, www.maisondelaculture.pf

Tiare-dagen – Tahiti (55ste editie)
Van 7 tot 8 december

Dit evenement, dat draait rond het thema "kransen en ruikers van tiare Tahiti", is een speciaal eerbetoon aan de emblematische nationale bloem van Tahiti, de tiare Tahiti. Er worden verscheidene evenementen georganiseerd rond de tiarebloem, zoals een wedstrijd van versieringen in de bedrijven en openbare instellingen van Papeete. 
Contact: gsft@mail.pf, www.gsft.pf

Polynesische kunstsieraden kerst
Van 18 tot 21 december 

De vereniging van de Polynesische ambachtelijke kunst Papeete biedt een buitengewone showcase aan van de expertise en de diversiteit van ambachten in de hal van de Vergadering van Frans-Polynesië
Associatie Kunstsieraden Polynésië
Contact: fauuracreations@yahoo.fr

Kerst in de stad
Van 22 tot 23 december

De stad Papeete krijgt ’s avonds voor kerst een verlichtings-make-over vanaf Pomare Boulevard tot aan het stadhuis. De handelaars bieden mooie kerstetalages aan om jong en oud te overtuigen kerstaankopen te doen. Bovendien is de kerstmarkt natuurlijk ook verlicht op kerstavond, rond de kathedraal en niet te vergeten de mini kerstparade.
Papeete Stad – CCISM – stadhuis van Papeete
Contact: Marie@ccism.pf / pcv@mail.pf / www.ccism.pf/pcv

close