NL
Choose your language
 
Follow us on
Wateractiviteiten

Walvissen spotten in Frans-Polynesië

Frans-Polynesië is de ideale bestemming om zeezoogdieren (walvissen en dolfijnen) te observeren.

In tegenstelling tot bv. Hawaii, Alaska en Canada worden walvissen hier nog op een respectvolle manier in beperkte kring geobserveerd.

 

Walvissenseizoen

Bultruggen brengen 5 maanden in Frans-Polynesië door om zich voort te planten en te baren. De rest van het jaar verblijven ze op Antarctica om zich te voeden.

Het walvissenseizoen heeft altijd het jaarlijkse ritme op de Polynesische eilanden bepaald. Het start eind juni of begin juli wanneer de atae, ook gekend als de walvisboom, bloeit om de aankomst van de walvissen in de Tahitiaanse wateren te vieren.

De walvissen verlaten Polynesië eind oktober wanneer de nieuwgeboren kalveren sterk genoeg zijn om de reis naar Antarctica te ondernemen.

Waar kun je walvissen zien?

Op de meeste eilanden kun je walvissen zien voorbijzwemmen, maar bepaalde eilanden bieden meer faciliteiten dan andere om walvissen te observeren.

Op Tahiti kun je walvissen observeren vanaf de kust (bijvoorbeeld vanaf Pointe des Pêcheurs 's morgens en 's avonds). Duikclubs organiseren excursies om walvissen te bekijken: ze weten waar de walvissen zich bevinden en zijn vaak bereid de kostprijs terug te betalen als er geen walvissen te bekennen zijn.

Op Moorea zijn de organisatoren van excursies heel vriendelijk en respectvol voor de dieren. Sommige boten hebben een glazen bodem, zodat je pijlstaartroggen, zwartpuntrifhaaien en dolfijnen vlak voor je neus ziet voorbijzwemmen.

Op Rurutu, een heel bekende observatiepost voor walvissen, kun je walvissen spotten van juli tot oktober. Aangezien Rurutu geen lagunes heeft, komen de walvissen dicht bij de kust. Er zijn speciale observatiepunten aangelegd langs de kustweg.

 

Walvisexcursie

Organisatoren van walvisexcursies (vaak duikclubs) weten uit ervaring en op basis van informatie van vissers en collega’s waar de walvissen zich bevinden. Je kunt walvissen van een afstand zien wanneer ze uit het water springen of lucht door hun neusgaten spuiten. De boot komt zachtjes dichterbij in het spoor van de walvis, zonder hem echt te achtervolgen. De gids beslist wanneer het moment gekomen is om het water in te gaan met zwemvliezen, duikmasker en snorkel. Het is de gewoonte om voor je duik te luisteren naar het gezang van de mannetjes door je hoofd onder water te steken. Het wonder geschiedt wanneer een walvis naar je groep toekomt en zich in al zijn grootsheid laat bewonderen.

 

Je nadert een walvis…

Polynesië is uitgeroepen tot Reservaat van zeezoogdieren. De walvissenjacht is er sinds 1986 verboden. Observatie van walvissen is gereglementeerd en er is een toelating voor nodig sinds 2002.

Opdat Polynesië een bevoorrechte plaats zou blijven om walvissen en dolfijnen te observeren, is het noodzakelijk dat een aantal regels worden nageleefd:

-        Laat een eerbiedige afstand (50 meter van een individuele walvis en 100 meter van een moeder met kalf).

-        Laat de dieren tot bij jou komen en benader ze niet van achteren.

-        Beweeg met een constante snelheid en verander altijd geleidelijk van richting.

-        Omsingel de walvissen niet of sluit ze niet in tussen jezelf en het rif.

close