NL
Choose your language
 
Follow us on
Wateractiviteiten

Onderwaterleven

WALVISSEN (Tahitiaanse naam: Tohora)

Protection des especes sous marines

De eeuwige trek

Ieder jaar, van juli tot november, trekken de bultruggen (megaptera novaeangliae) van het ijskoude water van Antarctica naar de warme wateren voor de kust van Tahiti en zijn eilanden. Het is de ideale plaats om zich voort te planten en te kalven, beschut tegen hun roofvijanden. Volwassen dieren meten 15 tot 18 meter. Ze zien er erg gracieus uit wanneer ze hun gigantische borstvinnen onder water bewegen. De kalveren zijn ongeveer 4,5 meter groot bij de geboorte. Tijdens hun eerste levensweek kunnen ze tot 100 kg per dag in gewicht aankomen. Walvismelk heeft dan ook het hoogste vetpercentage van alle dieren. Sinds mei 2002 is Frans-Polynesië een natuurreservaat voor walvisachtigen en zijn alle walvissen er beschermd. Er is een strenge regelgeving voor het observeren van walvissen.

Waar kun je walvissen observeren?

Je kunt ze observeren rond ieder eiland, maar Rurutu is een echt walvisseneiland. Je hebt een ervaren gids nodig die een officiële vergunning heeft van de overheid. Die zal je helpen om deze reuzen van de oceaan te ontmoeten en ervan te genieten.

Hoe kun je ze observeren?

Luchtbellen zijn een teken van agressiviteit voor zeezoogdieren. Scubaduiken is daarom niet de beste manier om ze te benaderen. Als je alleen een snorkeluitrusting gebruikt, heb je veel kans op een unieke ontmoeting met een walvis. Voor je eigen veiligheid en die van de walvissen: volg altijd de aanwijzingen van de gids als je in de buurt van een walvis komt.

Dolfijnen (Tahitiaanse naam: Ou'a)

Protection des especes sous marines

Doordat Frans-Polynesië een natuurreservaat is voor walvisachtigen, zijn ook dolfijnen, die er in een tiental soorten voorkomen, beschermd. Ze zijn er het hele jaar door en kunnen rond ieder eiland voorkomen. Het gedrag van dolfijnen lijkt erg op dat van mensen. Ze brengen jongen ter wereld die ze zogen en ze ademen. Hun communicatievaardigheden zijn erg verfijnd. Je zult er ongetwijfeld een aantal ontmoeten tijdens je verblijf op Tahiti en zijn eilanden. Afhankelijk van de streek waar je vertoeft, zul je een van de volgende drie soorten zien: de tuimelaar (tursiops truncatus), de langsnuitdolfijn (stenella longirostris) of de snaveldolfijn (steno bredanensis).

Haaien (Tahitiaanse naam: Ma'o)

Protection des especes sous marines

Van de 350 haaiensoorten die wereldwijd bekend zijn, kun je er 19 observeren in de wateren van Frans-Polynesië. Het is dus de ideale plaats voor duikers om haaien te ontmoeten, die hun negatieve imago totaal niet verdienen. De meest voorkomende soorten rond Tahiti en zijn eilanden zijn de bekende zwartpuntrifhaai (carcharhinus melanopterus, Tahitiaanse naam: ma'o mauri), de grijze rifhaai (carcharhinus amblyrhynchos, Tahitiaanse naam: raira), de sikkelvincitroenhaai (negaprion acutidens, Tahitiaanse naam: arava) en de hamerhaai (sphyrna lewini of sphyrna mokarran, Tahitiaanse naam: ma'o tuamata).

De ma'o en de oude Polynesiërs

Al sinds de oudheid worden haaien in de westerse wereld beschouwd als bloeddorstige dieren. De oude ma'ohi daarentegen leefden in harmonie met de haaien. Ze werden gezien als een beschermend icoon waarin de vriendelijke geest van een voorouder was gereïncarneerd.

Essentieel voor het ecosysteem van de oceanen

Haaien staan aan de top van de voedselketen en zijn over het algemeen ofwel roofdieren (die de populatie regelen) ofwel aaseters en opruimers. Ze spelen een essentiële rol in het evenwicht van de mariene ecosystemen. Deze vissen, die zich waarschijnlijk zowat 400 miljoen jaar geleden hebben ontwikkeld, zijn heel goed aangepast aan hun omgeving. Doordat ze miljoenen jaren geen roofvijand hebben gehad, verloopt hun voortplanting traag en inefficiënt. Afhankelijk van de soort duurt een dracht 4 tot 24 maanden en de vrouwtjes zijn maar om de paar jaar vruchtbaar.

Zijn haaien een bedreigde soort?

Overbevissing, vervuiling en het doden van haaien voor hun vinnen zijn enkele van de vele factoren die het voortbestaan van de haai bedreigen. Volgens wetenschappelijke gegevens worden er ieder jaar meer dan 150 miljoen haaien gedood. Sommige soorten zijn al bijna uitgestorven. Daarom besliste Frans-Polynesië in 2006 om haaien wettelijk te beschermen.

Zeeschildpadden (Tahitiaanse naam: Honu)

Protection des especes sous marines

Twee van de belangrijkste soorten zeeschildpadden leven in Frans-Polynesië . Ze zijn gemakkelijk te vinden op sommige duikplaatsen. De groene zeeschildpad (chelonia mydas) heeft haar naam te danken aan de kleur van haar vet en vlees. Het vrouwtje wordt seksueel volwassen tussen de leeftijd van 15 en 20 jaar. Ze kan 1,5 m lang worden en tot 200 kg wegen. De jonge dieren zijn vleeseters, maar worden planteneters van zodra ze volwassen zijn. De karetschildpad (eretmochelys imbricata) is kleiner en meet niet meer dan 90 cm voor een gewicht van 90 kg. Karetschildpadden zijn vleeseters en je ziet ze vaak kleine sponzen zoeken onder de rotsen. Ze verplaatsen die rotsen met hun voorpoten. Ze leggen eieren, hebben een trage voortplantingscyclus en worden laat seksueel volwassen. Er zijn minder en minder plaatsen waar zeeschildpadden hun eieren kunnen leggen door bouwprojecten en ze worden het slachtoffer van drijfnetvissers en jagers. Het voortbestaan van zeeschildpadden is nu wereldwijd bedreigd. Op Tahiti en zijn eilanden worden tal van sensibiliseringscampagnes op het getouw gezet om hun voortbestaan te verzekeren.

Roggen (Tahitiaanse naam: fai)

Protection des especes sous marines

Roggen behoren tot de elasmobranchii en zijn dichte familie van de haaien. Ze verschenen 150 miljoen jaar geleden. Net zoals de haaien, hebben ze een kraakbeenachtig skelet. Maar ze zijn erg verschillend van lichaamsbouw: hun kieuwspleten bevinden zich op hun buik en hun bovenmaatse borstvinnen zitten vast aan hun kop, waardoor ze zich kunnen voortbewegen. Daardoor zien ze er zo gracieus uit, als onderwatervogels. Zoals de haaien, hebben ze twee seksuele aanhangsels genaamd pterygopodium. Drie soorten roggen komen veelvuldig voor rond Tahiti en zijn eilanden: pijlstaartroggen (himantura fai, Tahitiaanse naam: fai i'u), adelaarsroggen (aetobatus narinari, Tahitiaanse naam: faimanu) en mantaroggen (manta birostris, Tahitiaanse naam: fafapiti). Je kunt er ook nog een paar andere soorten ontmoeten: himantura, een geslacht uit de familie van de pijlstaartroggen, rond de Markiezeneilanden en mobula tarapacana, een soort uit de familie van de adelaarsroggen, rond de Tuamotu, Gambiereilanden en Markiezeneilanden.

close