NL
Choose your language
 
Follow us on
Wateractiviteiten

Duiken in Polynesië

Wat moet je meebrengen?

  • De temperatuur van het oceaanwater bedraagt ongeveer 25°C van mei tot oktober (breng een duikpak van 5,5 mm mee) en 30°C tijdens de rest van het jaar (een korte duikbroek van 3 mm is voldoende, maar het is aan te raden een volledig duikpak te dragen om zich beter te beschermen tegen verwondingen door het koraal).
  • Breng je duikbrevet, medisch attest en behaalde opleidingscertificaten mee. We raden je aan om voor je vertrek een bijkomende medische verzekering te nemen die een eventuele repatriëring dekt.

De meeste duikcentra laten je gratis duikuitrusting gebruiken. We raden onderwaterfotografen aan een camera mee te brengen met een groothoeklens om close-ups te maken van haaien, mantaroggen, dolfijnen, walvissen...

Air Tahiti, de plaatselijke luchtvaartmaatschappij, staat 5 kg extra bagage toe per duiker op vertoon van een duikbrevet aan de incheckbalie.

Vereist duikniveau

De meeste duiken kunnen worden gemaakt door duikers met een niveau 1- of 'Open Water'-brevet, om te duiken tot een diepte van 29 meter. Voor beginners of duikers zonder brevet zijn er in alle duikcentra proefduiken en opleidingen. Reken op 2 à 3 dagen om een niveau 1- of 'Scubaduik'-brevet te halen en 4 à 5 dagen voor een 'Open Water'-brevet.

Meer ervaren duikers kunnen vol nieuwsgierigheid op iedere diepte en bij ieder eiland duiken, want Frans-Polynesië biedt een ruime waaier aan duiklocaties. Het is wel belangrijk dat je weet hoe je je drijfvermogen moet controleren, in het bijzonder aan de Tuamotu-eilanden waar men soms diep op zee het water ingaat, waar sterke zeestromingen voorkomen.

Brevetten

Alle internationaal erkende brevetten (AOI, CMAS, ANMP, CEDIP, FFESSM, SSI, NAUI...) worden aanvaard. Duikers moeten hun opleidingsbrevet, een bewijs van een medische verzekering (niet verplicht maar sterk aanbevolen) en hun duikbrevet voorleggen wanneer ze zich inschrijven bij een duikcentrum. De meeste duikcentra bieden opleidingen van alle niveaus evenals CMAS en PADI aan.

Praktische info over duikcentra

Er is gratis vervoer tussen het hotel of pension en het duikcentrum. De meeste duikinstructeurs zijn tweetalig Frans - Engels en sommigen spreken een beetje Japans, Duits of Spaans. Een paar centra bieden duiken aan met Nitrox, Trimix of volledig gesloten rebreathers. De duikcentra en hun duikers zijn verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid.

Veiligheid

Tahiti beschikt over een hyperbare kamer voor meerdere personen in het ziekenhuis van Ta'aone. Een speciaal opgeleid urgentieteam is altijd stand-by. Als er zich een noodsituatie zou voordoen op een van de eilanden, is er een snel medisch evacuatiesysteem voorzien met een speciaal vliegtuig.
Alle duikcentra zijn erkend door de Frans-Polynesische overheid en uitgerust met apparatuur voor zuurstoftherapie. Ze zijn ook uitgerust en opgeleid om eerste hulp te bieden.
Wegens de decompressie mogen duikers pas een vliegtuig nemen minstens 12 uur na een scubaduik (minstens 24 uur voor internationale vluchten, met om het even welk type vliegtuig).

Vissen en zeezoogdieren observeren het hele jaar door

Onderwater kom je ogen tekort: pelagische voshaaien, grijze rifhaaien, zandbankhaaien, citroenhaaien, hamerhaaien, dolfijnen, regenboogstekelmakrelen, zeeschildpadden, napoleonvissen, gevlekte adelaarsroggen, gewone adelaarsroggen, barracuda's, murenen, mantaroggen…

  • Juni: Voortplanting van de tandbaarzen in Fakarava.
  • Juni tot oktober: overvloed aan mantaroggen
  • Juli tot november: bultruggen
  • December tot maart: overvloed aan hamerhaaien en scholen adelaarsroggen