NL
Choose your language
 
Follow us on
Cultureel toerisme

Cultureel toerisme

Maatschappij

DOMPEL JE ONDER IN DE TAHITIAANSE CULTUUR

Polynesische kunstenaars

In de galerijen op Tahiti vind je schilderijen, beeldhouwwerken, foto's en ander werk van belangrijke hedendaagse kunstenaars zoals Gotz, Detloff, Deloffre, Bousquet en Mancarelli. In het Museum van Tahiti en zijn eilanden worden ook regelmatig groepstentoonstellingen van hedendaagse kunstenaars georganiseerd. Op eilanden zoals Moorea, Huahine en de Markiezeneilanden wonen diverse kunstenaars. Een aantal schilders en beeldhouwers zullen je graag binnenlaten in hun werkplaats.

Het 'Centre des métiers d'art' in Pape'ete (Mamaodistrict) organiseert regelmatig evenementen om het publiek aanstormend talent te laten ontdekken. Ieder jaar, gewoonlijk in juli of augustus, brengt het centrum kunstenaars uit het hele Stille-Oceaanregio samen voor een pûtahi (samenkomst).

Kunstambachten

Dankzij hun bedrevenheid en vernieuwende visie slagen sommige ambachtslieden erin hun ambacht te verheffen tot kunst. Het hele jaar door zijn er tentoonstellingen (Made in Fenua, de Tentoonstelling van de Markiezeneilanden, de Tentoonstelling van de Australeilanden en de Tentoonstelling van de Tuamotu) waarop ze hun werk laten zien. Ze bewerken o.a. hout, steen, been, parels, plantaardige vezels en paarlemoer. Het hele jaar door: Parelmuseum (Paofai, Pape'ete).

Museum van Tahiti en zijn eilanden

Dompel jezelf onder in de geschiedenis en geologie van de eilanden tijdens permanente en tijdelijke tentoonstellingen (retrospectieven, hedendaagse kunst, fotografie...) in een fotogenieke omgeving: la Pointe aux pêcheurs, Punaauia.

Maison de la Culture: cultuur voor allen

In dit cultuurcentrum staat er altijd iets op het programma: toneelstukken, filmvoorstellingen, kinderverhalen, handwerkworkshops (weven, toegepaste kunsten...) iedere woensdag en vrijdag en tijdens schoolvakanties... Het programma vind je op www.maisondelaculture.pf

Een historische tocht rond het eiland

Marae, monumenten en monolieten: het verleden is overal op Tahiti. Marae, waarvan sommige nauwgezet zijn gerestaureerd, vind je vooral in de valleien. Er zijn tientallen marae en de meeste liggen verborgen op afgelegen plaatsen. In de Marotovallei bevindt zich een uitgestrekt archeologisch complex dat getuigt van menselijke bewoning in het hart van Tahiti lang voor de komst van de missionarissen.
Er zijn talrijke monumenten en historische sites overgebleven uit de tijd van de missionarissen, de tijd van de Polynesische koningen en de laatste drie eeuwen:

  • Marea Arahurahu
  • Point Venus en zijn vuurtoren
  • Het graf van koning Pōmare V in 'Ārue
  • Het zwembad van de koningin (tuinen van het Frans-Polynesische parlement)
  • De kathedraal van Pape'ete

De monoitocht

Een tocht met twintig stopplaatsen over heel Tahiti om de geheimen te leren kennen van dit typisch Polynesische product.
Meer informatie vind je op www.monoiaddict.com

Raiatea, de wieg van de Polynesische beschaving

Raiatea wordt beschouwd als de wieg van de Polynesische beschaving, zoals blijkt uit zijn grote archeologische complexen en marae, waaronder de wereldbekende marae van Taputapuatea.

Amerikaanse soldaten op Bora Bora

Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van WO II, kan sporen vinden van de Amerikaanse militaire aanwezigheid (versterkingen, wapentuig) van 1942 tot 1946 op deze Amerikaanse militaire basis in de Grote Oceaan, toen de Verenigde Staten ten oorlog trokken tegen Japan (bombardementen op Pearl Harbour). Je kunt er ook het kleine marinemuseum bezoeken.

Markiezeneilanden

Rondvaart om de cultuur van het 'Land van de Mens' te ontdekken

Het gemengde passagiers-vrachtschip Aranui biedt 15-daagse rondvaarten aan langs alle eilanden, waar je ambachtslui, dansers en muzikanten aan het werk kunt zien. Rondleidingen op archeologische sites en gespecialiseerde lezingen door o.a. archeologen, geschiedkundigen en etnologen maken van deze rondvaart een culturele vakantie die je niet mag missen.

Kunstfestival van de Markiezeneilanden

Sinds 1987 verwelkomt dit belangrijke kunstfestival alle 4 jaar vertegenwoordigers van alle 6 eilanden van de archipel evenals deelnemers van andere eilanden in Frans-Polynesië en de Stille Oceaan. Drie dagen lang worden er dansvoorstellingen, handwerktentoonstellingen en traditionele Polynesische spelen georganiseerd. Je komt er ogen en oren tekort!
Het volgende festival wordt georganiseerd in december 2015 op Hiva Oa.

In de voetsporen van beroemde bewoners

De schilder Paul Gauguin en de singer-songwriter Jacques Brel zijn allebei begraven op Hiva Oa. Hun herinnering leeft nog op het eiland en sommige ouderen kunnen je nog verhalen vertellen over de twee beroemdheden, die de laatste periode van hun leven doorbrachten in het 'Land van de Mens'. Twee cultuurcentra, eentje gewijd aan Paul Gauguin en het andere aan Jacques Brel, laten je met hun leven en werk kennismaken tijdens een fascinerende interactieve rondleiding.

Tuamotu-Gambier

Kunstfestival van Paumotu, Anaa

Iedere 3 à 4 jaar brengt dit eiland vol geschiedenis vertegenwoordigers samen uit alle hoeken van de Tuamotu voor een festival dat een week lang duurt. Een minder bekend evenement dat de moeite waard is... Het volgende festival wordt georganiseerd in december 2015.

In de voetsporen van de eerste missionarissen naar de Gambiereilanden

Weinig toeristen reizen tot aan de verafgelegen Gambiereilanden (1650 km van Tahiti). Het hoofdeiland Mangareva, waar nog vele sporen te vinden zijn van de katholieke missionarissen uit de 19de eeuw, is het centrum van de cultuurparelindustrie van Tahiti.

Austral

Tubuai, het eiland van de muiters van de HMS Bounty

Een maand na de muiterij aan boord van het Britse schip HMS Bounty, op 28 april 1789, hielden de muiters halt op Tubuai op hun terugweg naar Tahiti, maar ze werden allesbehalve gastvrij onthaald door de bewoners. De baai waar de Bounty voor anker lag, in het noordwesten van het eiland tegenover de doorgang, is nog altijd bekend als Baie Sanglante. De muiters bleven er maar een paar maanden en brachten de meeste tijd door op de motu.

Andere themavakanties

In de voetsporen van beroemdheden

Vele beroemde schrijvers, zangers, kunstenaars, dichters en zeilers, allen liefhebbers van onze eilanden, brachten hier enige tijd door. Sommigen stierven zelfs op Tahiti. Ze maken deel uit van het Polynesische historische erfgoed en de meesten hebben sporen en getuigenissen nagelaten van hun leven op de eilanden.
Zie de rubriek over Beroemdheden op Tahiti en zijn eilanden

Beroemde filmlocaties

Filmliefhebbers vinden op de 5 eilandengroepen diverse locaties van bekende en minder bekende films die zich in Frans-Polynesië afspeelden.
Zie de rubriek over Tahiti in films

close