NL
Choose your language
 
Follow us on
Andere activiteiten

Winkelen

Juwelen, ambachtskunst, sarongs, monoi-olie, gastronomische producten... De lijst van souvenirs is lang! Neem je tijd om rond te kijken, vergelijk prijzen en zorg ervoor dat je niets vergeet!

Op Tahiti en de belangrijkste toeristische eilanden vind je kunstgalerijen, snuisterijen, kunst en ambachtskunst (houtsnijwerk, schilderijen...) alsook typisch Polynesische producten. De markt van Pape'ete is de ideale plaats om te winkelen op het einde van je verblijf. Je vindt er sarongs (pareo's), manden, kunstwerken en souvenirs. In het Vaimawinkelcentrum in het centrum van Papeete vind je over 2 verdiepingen talloze souvenirs, boetieks en galerijen.

Ook de winkels in hotels beschikken over een uitgebreide selectie souvenirs. Plaatselijke voedings- en schoonheidsproducten vind je in grootwarenhuizen, winkels of apotheken (schoonheidsproducten). Je kunt ambachtskunst ook rechtstreeks van de ambachtslieden kopen.

Tahiti cultuurparels en juwelen

Tahiti cultuurparels van de Tuamotu- en Gambiereilanden zijn unieke souvenirs. Je kunt ze los kopen of verwerkt in bijvoorbeeld een hanger, armband, ring of oorringen. De prijs varieert sterk, afhankelijk van een aantal criteria (kwaliteit, glans, grootte en vorm). Een strenge regelgeving waarborgt de kwaliteit van de parels. Vraag de verkoper een echtheidscertificaat! Polynesische ontwerpers maken originele juwelen door parels te combineren met paarlemoer en andere natuurlijke materialen (hout, been, leder, stof...).

Monoi-olie en schoonheidsproducten

Monoi, naar het oude Tahitiaanse woord mōno'i, wordt vervaardigd van gezuiverde kokosolie waarin Tahitiaanse tiarebloemen hebben geweekt. De olie wordt in verschillende vormen verkocht. Handgemaakte monoi wordt gemaakt door de māmā (grootmoeders) van de eilanden. Ze wordt rechtstreeks verkocht langs de weg, op ambachtelijke tentoonstellingen, op de markt van Pape'ete... Commerciële monoi wordt geproduceerd door een aantal plaatselijke labo's. Ze is geparfumeerd (sandelhout, ylang-ylang, jasmijn...) en kan in grootwarenhuizen of apotheken worden gevonden tussen de schoonheidsproducten (balsem, crème en lotion voor het lichaam, shampoo, zeep...). Er kunnen andere plaatselijke producten en natuurlijke ingrediënten aan worden toegevoegd om haar speciale eigenschappen te versterken (tāmanu-olie, geperst uit noten met geneeskrachtige eigenschappen, of noni, een oud geneesmiddel met immunostimulerende, ontstekingsremmende en anti-infectieuze eigenschappen).

Vanille en andere kruidenierswaren voor fijnproevers

Meesterkoks beschouwen Tahitiaanse vanille als de beste ter wereld wegens haar smaak en aroma. Ze wordt verkocht in verschillende vormen (bonen, poeder, extract...) door de producenten op onze eilanden, in het bijzonder op Taha'a, een eiland dat bekendstaat voor zijn plantages van vanille van de beste kwaliteit.

Ingemaakte mango, ananas of papaja, suiker- en snoepgoed, honing van geurige exotische bloesems, speciale vanille, kokosnoot en thee met de smaak van tiarebloemen: al deze overheerlijke ingrediënten worden gebruikt in een aantal Polynesische recepten die je absoluut eens moet uitproberen zodra je thuis bent. Je vindt al deze buitengewone producten in grootwarenhuizen en zelfbedieningswinkels.

Snijwerk en kunstvoorwerpen

De inwoners van de Markiezeneilanen zijn specialisten in snijwerk uit elk materiaal (hout, been of steen), in elke grootte en voor elk gebruik: decoratief snijwerk zoals tiki, standbeelden, roeispanen, puzzels, of praktisch snijwerk zoals 'umete (borden en kommen), penu (stampers), 'ana (kokosraspen)... De māmā (grootmoeders) op de Australeilanden blinken uit in vlechtwerk (portemonnees, manden, hoeden, matten en een waaier aan decoratieve voorwerpen). De bewoners van de Tuamotu zijn dan weer experts in het maken van voorwerpen uit schelpen en paarlemoer (halssnoeren, vazen, lampenkappen, diverse reproducties...).

Tahiti en zijn eilanden inspireren kunstenaars, schilders, beeldhouwers en fotografen. Een aantal bevlogen beeldende kunstenaars trekken de hele wereld rond om er hun werk tentoon te stellen en deel te nemen aan symposia. Je vindt hun werken in de kunstgalerijen van Papeete op tijdelijke of permanente tentoonstellingen.

Sarongs (pareo's), kledij en accessoires

De sarong of pareo, naar het Tahitiaanse woord pareu, is een stuk stof dat meestal is beschilderd of bedrukt met bloemenpatronen en gedroogd in de zon. Je vindt het hier in iedere kleerkast. Zowel mannen als vrouwen dragen de pareo bij elke gelegenheid: thuis, op het strand, tijdens feesten en natuurlijk bij ceremonieën en culturele evenementen. De pareo kan op verschillende manieren geknoopt worden en is meer dan alleen een kledingstuk. De plaatselijke kunstenaars proberen elkaar te overtreffen in creativiteit op het gebied van kleuren, patronen en technieken. Polynesische ontwerpers hebben zich geïnspireerd op de pareopatronen voor originele confectiekleding en accessoires (handtassen, riemen, dassen...).

Andere souvenirs

In souvenir- en boekwinkels vind je prentbriefkaarten, posters, mooie fotoboeken, kalenders, sleutelhangers en andere kleine voorwerpen. Postzegels en dergelijke kun je kopen in elk postkantoor, in het filateliecentrum van Mahina en online op: www.tahitiphilatelie.com

Tatoeages (tatau)

Waarom geen onuitwisbaar souvenir meebrengen als herinnering aan een onvergetelijke reis? De Polynesische tatoeëerders staan bekend voor hun kunst en creativiteit. Strikte regels voor hygiëne gelden op alle eilanden.

 

close