NL
Choose your language
 
Follow us on
Andere activiteiten

Botanische tuinen en natuurpaden

Van zodra je uit het vliegtuig stapt, word je overweldigd door de variëteit van de alomtegenwoordige flora.

Talrijke wandelpaden en botanische tuinen op de 5 eilandengroepen beschermen de flora en maken ze tegelijk toegankelijk voor bezoekers.

Tahiti

Plantentuin Harrison W. Smith: de passie van een man

Als Papeari vandaag bekend is voor zijn bloemen en tuinen, is dat voor een groot deel te danken aan een Amerikaanse gedreven plantkundige, Harrison Smith (1872-1947). Smith was professor natuurkunde aan het Massachusetts Institute of Technology. Maar nadat hij een bescheiden fortuin had geërfd, verliet hij het onderwijs en vertrok in 1919, op 37-jarige leeftijd, naar Tahiti, waar hij een terrein van 137 hectare kocht. Daar plantte hij beetje bij beetje honderden variëteiten van exotische planten die hij tegen hoge kosten en met veel moeite importeerde uit tropische gebieden van Amerika, Azië en Afrika. Voor zijn dood in 1947 liet Smith zijn tuin over aan een vriend. Later werd zijn plantenverzameling openbaar erfgoed. De tuin strekt zich uit over 14 hectare, naast het Paul Gauguin Museum, een restaurant-snackbar en het legendarische recreatiegebied Motu Ovini. Dagelijks geopend van 9 tot 17 uur. De toegang is betalend.

Park Bougainville: een groene oase in het hartje van de stad

Het park Bougainville ligt naast het postkantoor rond het standbeeld van de Franse admiraal en ontdekkingsreiziger Louis Antoine de Bougainville. Het vormt een groene oase in het hartje van de stad. In dit 5600 m2 grote park is het aangenaam vertoeven langs de koele rivier Vaiete. Met zijn vijvers met waterlelies, glashelder water, bamboestruiken, opuhibloemen en mangobomen is het park een eiland van rust en groen te midden van de drukke hoofdstad. Het hele jaar door worden er bloemenshows, culturele evenementen en kunsttentoonstellingen georganiseerd, want het ‘Faré Pote'e’ (paviljoen) is groot genoeg voor concerten en evenementen.

Tuinen van het Frans-Polynesische parlement: in het voetspoor van koningin Pōmare IV

Tijdens de pauzes van de parlementaire zittingen kunnen parlementsleden verkoeling zoeken in de schaduw van de torenhoge Tahitiaanse kastanjebomen, opuhi en bamboebosjes. In de vijver vol waterlelies krioelt het van de grote rode, witte en zwarte karpers. Koningin Pōmare IV baadde er dagelijks. Langs het Voetpad van de koningin, dat plechtig in gebruik werd genomen in 2009, staat een 60-tal bomen. Verschillende zeldzame soorten – ook inheemse – staan er zij aan zij. Ook aan de ingang van de tuin staat een zeldzame boomsoort: de Oost-Polynesische sandelhoutboom (santalum insulare). Er zijn twee mogelijkheden om de tuinen te bezoeken, allebei gratis. Van maandag tot vrijdag kun je tussen 7.30 en 17.00 uur een individuele wandeling maken in de tuinen. Daarnaast biedt de afdeling public relations van het parlement groepsrondleidingen aan op aanvraag.

Tuinen van Pa'ofa'i: planten van de 5 archipels

Dit aangelegde openbare recreatiegebied van 4,6 hectare beschikt o.a. over sportfaciliteiten, speeltuinen, pergola's, wandelpaden, fonteinen, openbare toiletten, kleedhokjes en twee fare pote'e (paviljoenen). Deze 'groene long' in het hart van de stad, waar je schaduw vindt van bijna 400 bomen, is vandaag zonder twijfel het mooiste park van Tahiti.

In de tuinen van Pa'ofa'i vind je 324 kokosbomen, 40 koningspalmen, 30 grote bloeiende bomen, 2,5 hectare grasveld evenals diverse inheemse en geneeskrachtige planten. Iedere archipel is symbolisch vertegenwoordigd door een plant: de mahae-varen voor Huahine, de auti (cordyline fruticosa) voor Raiatea, vanille voor de Bovenwindse Eilanden, de kahaia (guettarda speciosa) voor de Tuamotu, de tianina (hernandia nymphaeifolia) voor de Markiezeneilanden en de ximenia americana voor de Gambiereilanden. In de tuin staan ook fruitbomen, verschillende variëteiten van bananenplanten en uru (broodbomen).

Watertuinen van Vaipahi: avontuur voor de hele familie

Een bezoek aan Mataiea is een must. In deze oase van rust vind je (inheemse en uitheemse) tropische planten naast bronnen, beekjes, vijvers, verfrissende watervallen en een picknickplaats die speciaal werd aangelegd aan de rand van de zee. Aan de ingang van de tuinen vind je openbare toiletten, een culturele ruimte en een faréwinkeltje. Er zijn 6 kilometer wandelpaden verdeeld over 3 lussen van verschillende moeilijkheidsgraad, van het vochtige laagland tot de plateaus met Caraïbische dennen (pinus caribaea), over de rivier Vaipahi met haar watervallen en 100-jarige mape (Tahitiaanse kastanjeboom). De tuinen van Vaipahi, die in 2006 door de overheid werden heraangelegd, zijn een uniek stekje in Frans-Polynesië: langs beken en vijvers met bloeiende lotusbloemen en waterlelies kronkelt een grindpad omzoomd door tropische planten, struiken, bomen en bloemen. Je treft er o.a. de lori lori aan: deze struik afkomstig uit Myanmar heeft rode bessen die gekookt erg lekker zijn op taart, in jam en compote.
Dagelijks geopend van 7.30 tot 17.00 uur.

Park van het Museum van Tahiti en zijn eilanden: tal van inheemse planten

Het park van het museum strekt zich uit over 4,5 ha en werd ingericht als aanvulling op de tentoonstelling over de plaatselijke flora. Het park dat werd gerealiseerd onder leiding van de vroegere beheerder van de botanische tuin van het Gauguinmuseum in Papeari, bevat talrijke inheemse planten, waarvan de meeste heel belangrijk waren voor de oude Polynesiërs en waarvan sommige nu bedreigd zijn. Je vindt er o.a. de papiermoerbei of aute (broussonetia papyrifera), de 'aua of kava (piper methysticum), 'enu (pelagodoxa henryana), een inheemse palmboomsoort uit de vallei van Tapivai op Nuku Hiva, een van de Markiezeneilanden, en de ti of 'auti (cordyline altilis). Aan de andere kant van de gebouwen ligt de parking, die omgeven is met jonge strandpopulieren (thespesia populnea), ti'a'iri (aleurites triloba), tou (cordia subcordata), mati (ficus tinctoria) en twee banyans 'ora (ficus prolixa), inheemse bananenplanten van de Markiezeneilanden. Voor de bezoekers werd er een bewegwijzerde route aangelegd. Het park is gratis toegankelijk tijdens de openingsuren van het museum.

Tuin van hotel Méridien Tahiti: een botanische workshop

In de botanische workshop van hotel Méridien Tahiti kom je terecht in tuinen met meer dan 30 inheemse planten (fruitbomen, zeldzame bomen, varens...) langs een bewegwijzerde route.
Gratis toegang.

Moorea

Natuurpad van Opunohu: te midden van een boerderij

De boerderij van het Instituut voor landbouwstudies, uitgestrekt over 30 hectare, geeft bezoekers toegang tot haar velden, zodat ze een deel van de mooie ontgonnen vallei van Opunohu kunnen ontdekken. In 2006-2007 werd daartoe een bewegwijzerd botanisch wandelpad aangelegd met informatieborden over de verschillende plantensoorten langs het pad. Voor meer informatie, neem contact op met de paviljoenwinkel van de landbouwschool.

Natuurpad van La Maison de la Nature: gemaakt door kinderen

In de vallei van Vaianae heeft het pension en vakantiecentrum La Maison de la Nature een bewegwijzerd natuurpad aangelegd tot op Le Col des trois cocotiers. De kinderen in het centrum hebben meegewerkt aan het wandelpad door meer dan 100 bordjes te maken met de naam van de plantsoorten langs het pad.
Het pad naar Le Col des trois cocotiers begint aan La Maison de la Nature en is iedere dag gratis toegankelijk.

De Tropische Tuin: een niet te missen stopplaats die verkoeling biedt

Deze oase van groen die uitkijkt op de baai van Opunohu bezit een enorme verscheidenheid van fruitbomen en bloemen evenals een vanilleplantage. De faréwinkel verkoopt meer dan 30 verschillende soorten jam van plaatselijk fruit, en vers vruchtensap. Deze paradijselijke tuin is een niet te missen stopplaats voor wie een rondreis maakt op het eiland Moorea.
Geopend van maandag tot zaterdag. Op zondag gesloten.

Huahine

Bezoek van privétuinen

Een camping en een familiepensioen verlenen gasten en bezoekers vrije toegang tot hun tuin van Eden. De camping Aiiura bevindt zich in het midden van een tuin met traditionele geneeskrachtige planten. Bij iedere plant of boom staat een bordje met de Latijnse naam. Het familiepension Chez Vahinemoea biedt rondleidingen aan op een plantage van twee hectare met bananenplanten, avocado, kokospalm, vanille, ananas, noni (Indische moerbei) en andere planten en fruitbomen. De plantage telt 3 serres.

Royal Huahine :  meer dan 5000 planten

De hoteltuin bevat meer dan 5000 geïmporteerde planten. Je vindt er een erg grote verscheidenheid van soorten die worden gebruikt in de plaatselijke keuken of traditionele farmacopee. Vrije toegang + dagelijks betalende rondleidingen.

Raiatea

De wandelpaden van de plateaus Te Mehani: natuurreservaat van de tiare apetahi

De plateaus Te Mehani rahi en Te Mehani 'ute'ute vormen een uitgestrekt plantenreservaat met een uitzonderlijke, beschermde biodiversiteit. De toegang is streng gereglementeerd en kan alleen met een gediplomeerde professionele wandelgids. Met een beetje geluk zie je er de beroemde tiare apetahi, een mythische bloem die nu bedreigd is. Over deze plantkundige zeldzaamheid wordt een romantische legende verteld. Ze werd voor het eerst vermeld tijdens Cooks eerste reis in 1769 en is een van de 26 inheemse planten die alleen op de Te Mehani-plateaus voorkomen. Vroeger lag er een tiare apetahi-bloementapijt in het hele Te Mehani rahi-plateau, maar tegenwoordig zie je ze alleen nog in nauwelijks betreden valleien en op de ontoegankelijke kliffen van Te Mehani 'ute'ute. Ondanks zijn officiële statuut van beschermde plant, wordt de tiare apetahi door sommige gewetenloze plukkers verkocht aan verzamelaars die haar schoonheid willen vangen onder glas.

Ua Huka

Arboretum van Papua-Keikaha Temo'ohe: uniek in de wereld

Deze botanische tuin, die in 1974 werd aangelegd, is een plantenreservaat dat uniek is in de wereld. Het strekt zich uit over 17 hectare, op enkele kilometer van Vaipa'e'e, en bevat 300 boomsoorten uit de hele wereld en de grootste verzameling citrusbomen ter wereld. De tuin is aangelegd door de vroegere burgemeester Léon Lichtlé. Hij wordt nu beheerd door de dienst voor plattelandsontwikkeling (SDR) van Frans-Polynesië. Enerzijds is het arboretum een kwekerij van verschillende soorten fruitbomen en bosbomen, anderzijds dient het voor het behoud van het genetisch materiaal van citrusbomen, waaronder een 100-tal soorten uit Corsica. Voorts is er nog een plantage van mangobomen, Marquesiaanse en Nieuw-Caledonische sandelhoutbomen, Swietenia macrophylla, Khaya senegalensis, Cedrela odorata...
Gratis toegang. Geopend van maandag tot vrijdag, 6.30-12.00 uur en 14.30-16.30 uur. Op zaterdag, zon- en feestdagen enkel geopend op aanvraag.

close