NL
Choose your language
 
Follow us on
Belangrijkste eilanden

Raiatea, het heilige eiland

Na een vlucht van 45 minuten vanuit Papeete land je op Raiatea, de tweede grootste economische regio van Tahiti en zijn eilanden. Het is ook een belangrijke basis voor talrijke zeilboten en maatschappijen die plezierboten verhuren. Een kanaal van drie kilometer scheidt Raiatea van zijn zustereiland Taha'a, dat in dezelfde lagune ligt. Het landschap van Raiatea ziet er spectaculair uit: bergen, een paar toppen van meer dan 1000 m hoog en een indrukwekkende kustlijn. Het eiland telt niet veel stranden, maar met een kano of boot geraak je gemakkelijk bij de idyllische koraaltuinen van de nabijgelegen motu, waar je je kunt ontspannen in de schaduw van de palmbomen. Duiken is er heel populair en het wrak van de Norby, dat op een diepte van hoogstens 29 meter ligt, is de moeite waard om te verkennen. Maak er ook eens een wandeltocht en ontdek de eeuwenoude Polynesische cultuur.

Drie goede redenen om op Raiatea te verblijven

Wieg van de Polynesische cultuur

Raiatea ... hier stond ooit de wieg van Polynesië en hier vind je dan ook archeologische schatten (marae) die getuigen van een rijke geschiedenis en cultuur. Volgens de overlevering was Raiatea, dat vroeger Hava'i werd genoemd, het eerste bewoonde eiland en de plek waar de eerste Polynesische marae van "Taputapuatea" werd opgericht, waar koningen werden gekroond en waar internationale ontmoetingen plaatsvonden. Raiatea vormde het politieke en religieuze centrum van heel Polynesië. Deze heilige plek is doordrongen van magie. Vandaag komen gemeenschappen van Hawaï, Nieuw-Zeeland en de Cookeilanden nog altijd samen in dit pelgrimsoord, dat ze als de wieg beschouwen van hun heilige cultuur. Voor het gebied rond de marae Taputapuatea is momenteel een aanvraag ingediend om opgenomen te worden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Zeilparadijs

Raiatea is het belangrijkste jachtcentrum op Tahiti en zijn eilanden. De meeste verhuurmaatschappijen en jachthavens zijn gevestigd op Raiatea. Het eiland heeft een groot aantal ligplaatsen en (diepe en rustige) baaien in een ongerepte en wondermooie omgeving (vulkaankraters, watervallen...). De zeilomstandigheden zijn er uitstekend. Het is een plezier om naar de andere vredige Benedenwindse Eilanden te zeilen binnen of buiten de lagune, allemaal even mooi.

Uniek erfgoed

De zeldzame inheemse fauna en flora op Raiatea wekken heel wat interesse bij wetenschappers en natuurliefhebbers. Op de berg Temehani vind je de tiare 'apetahi (en zowat 30 andere inheemse plantensoorten), een bloem die nergens anders ter wereld voorkomt. De tiare 'apetahi is het symbool van Raiatea. Deze halfcirkelvormige, witte bloem bloeit enkel bij zonsopgang. De Temehani is ook de biotoop van vele inheemse diersoorten zoals de unieke Polynesische cicade en de Tahitiaanse stormvogel, een beschermde vogelsoort, die er in kolonies leeft.

Op Raiatea bevindt zich ook de enige bevaarbare rivier van Frans-Polynesië. Maak een ongewone prauwtocht in het hart van een dicht tropisch woud van waroebomen, bamboeplanten en mape (inocarpus fagiferus). Volgens de legende zou de rivier het startpunt zijn geweest van alle Polynesische migraties naar Hawaï en Nieuw-Zeeland.

close