NL
Choose your language
 
Follow us on
Archipels

De Markiezeneilanden, het Land van de Mens

Gouden zonnestralen schemeren doorheen de wolken die omheen de spitse bergtoppen hangen, wat voor een onwerkelijke, feeërieke sfeer zorgt... Dicht begroeide eilanden verrijzen uit de Stille Oceaan. Dit is een onvergetelijke plaats met een rijk verleden, de bakermat van vele fascinerende legendes. Welkom in de magische wereld van 'Het Land van de Mens', de Markiezeneilanden.

De Markiezeneilanden liggen het verst verwijderd van de continenten, op 1500 km ten noordoosten van Tahiti. Van de 12 eilanden zijn er maar 6 bewoond. Op Hiva Oa vind je monumentale tiki's (beelden). Je kunt er ook wandelen in de voetsporen van Paul Gauguin en Jacques Brel, die allebei op de begraafplaats van Atuona zijn begraven. Tegenover Hiva Oa ligt Tahuata, een klein paradijselijk eiland met een bevolking van ambachtslieden. Op Nuku Hiva kun je de baai en vallei van Taipivai verkennen, de vallei van Melville en de baai van Hatihe'u, waar Robert Louis Stevenson verliefd op werd. Ua Huka, het droogste eiland, wordt ook 'het eiland van de paarden' genoemd. 'Ua Pou wordt gedomineerd door enorme vulkanische rotsen. Op Fatu Hiva ontdek je de Hanavavevallei en de Maagdenbaai, een van de mooiste baaien ter wereld.

Hoewel deze eilanden erg verschillend zijn, hebben ze ook veel gemeen: ze zijn allemaal ongerept en verrassend mooi, met spectaculaire landschappen, een rijke cultuur, schatten en mysteries.

Sinds eind de jaren 1970 is er een sterke culturele revival op deze eilanden. De bewoners van de Markiezeneilanden hechten weer veel belang aan hun traditionele liederen, dansen, houtsnijwerk, handwerk en tatoeages, hoewel die eigenlijk nooit uit hun gemeenschappelijke geheugen waren verdwenen. Vandaag hoor je opnieuw de pahu (grote trommels) in de valleien en de tuhuna, bedreven ambachtslui, zijn talrijker en getalenteerder dan ooit.

In het hart van die ruige landschappen ligt de bakermat van de Polynesische kunst. In Fenua 'enata, 'Het Land van de Mens', ontdek je een eenvoudige maar krachtige levensstijl.

Om al die redenen zijn de Markiezeneilanden voorgedragen voor de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Tijdens een buitengewoon avontuur aan boord van het gemengd passagiers- en vrachtschip Aranui 3 kun je al deze eilanden ontdekken. Baai na baai leveren de matrozen goederen aan de plaatselijke inwoners, die ongeduldig wachten op de komst van het vrachtschip. Ondertussen verkennen de passagiers de natuurlijke en culturele rijkdommen van ieder eiland, waar ze hartelijk worden ontvangen door de bewoners.

close