NL
Choose your language
 
Follow us on
Andere eilanden

Rurutu, het walviseiland

Interessant is de manier waarop Rurutu is ontstaan: twee opeenvolgende vulkanische ‘hotspots’ creëerden ongewone bergen omringd door koraalriffen. Vandaar de naam 'Rurutu', de stromende rots. Basaltrotsen en kalkgrotten zorgen voor verrassende stalactieten en stalagmieten rond de vroegere lagune, nu een koraalrif.

Het koele klimaat is gunstig voor de weelderige begroeiing die de rotsen van het eiland bedekt. De kronkelige weg leidt je door een schilderachtig landschap, met lange witte zandstranden, prachtige baaien en gevarieerde plantengroei. Overal vind je koffie, ananas, wilde basilicum en lychee op dit vruchtbare eiland.

In deze ongerepte omgeving houden 2089 inwoners hun tradities in stand. Een typische sport op Rurutu is het eeuwenoude "steenheffen", een traditionele krachtdemonstratie die is uitgemond in felbevochten wedstrijden. Op het feest van Tere of 'eilandtour', dat alle dorpen verenigt, heffen de sterksten vulkanische rotsen op van wel 150 kg.

Je kunt de specialiteiten van het eiland het beste samen met de plaatselijke bewoners ontdekken, zoals de māmā, vriendelijke dames die van vlechten hun specialiteit hebben gemaakt. Met hun behendige vingers maken ze fijn handwerk zoals pē'ue (matten) en fijn gevlochten hoeden. Ze zijn ook experts in het maken van tīfaifai, traditioneel patchwork met exotische patronen, waarvoor geduld en vakkennis nodig zijn.

Ieder jaar komen natuur- en walvisliefhebbers en wetenschappers in groten getale naar Rurutu afgezakt voor een uniek schouwspel: de walvissen komen dichtbij de kust om te kalven. Avontuurlijke snorkelaars hebben de kans om een erg bijzonder moment te delen met deze reuzen van de zee.

Vier goede redenen om Rurutu te kiezen

Grotten en archeologische sites

Er zijn archeologische sites in overvloed. De kalkgrotten die over de kliffen uitkijken, waren oorspronkelijk graven voor de voorouders van de eilandbewoners.

De hoofdstad van de mandenvlechtkunst van Frans-Polynesië

De ambachtskunst en in het bijzonder de mandenvlechtkunst op de Australeilanden staan hoog aangeschreven. Hoeden, manden, matten, portefeuilles, placemats... worden aangeboden aan de bezoekers.

Ongerepte natuur

Het eiland is een mengeling van mooi fijn wit zand, verlaten stranden, een kristalheldere lagune, weelderige valleien en gevarieerde landbouwactiviteiten, majestueuze pieken en wandelpaden... Zowel te land als ter zee valt hier heel wat te beleven!

Walvissen

Ieder jaar komen bultruggen op bezoek. Ze komen tussen augustus en oktober om te paren of te kalven in het heldere water. Moeders en kalveren zwemmen onder water, terwijl mannetjes en vrouwtjes met elkaar communiceren, tot vreugde van de walviskijkers.


Charmante familiepensions liggen verspreid over dit eiland. Ze bieden allerlei activiteiten aan zoals rondleidingen, wandeltochten, paardrijden en fietsen. Wandelpaden lopen zigzag over het eiland en leiden reizigers naar de hoogten van Mont Ta'atioe, Ina's Grot (vraag aan een plaatselijke bewoner om je het verhaal te vertellen!) en het verloren pad dat door de branding werd uitgehold in de zijkant van de kliffen. Eindeloze witte zandstranden liggen op je te wachten, verborgen in inhammen met kristalhelder water. Ook de To'a-taratara-inham met zijn overhangende kliffen is zeker een ommetje waard.

close