NL
Choose your language
 
Follow us on
Andere eilanden

Rapa, het meest afgelegen maar ook het gelukkigste eiland

Rapa, het meest zuidelijke eiland van Frans-Polynesië. 

Dit eiland op 1420 km van Tahiti, dat deel uitmaakt van de Australarchipel, wordt soms Rapa Iti (Klein Rapa) genoemd, om het te onderscheiden van Rapa Nui (Groot Rapa), een andere naam voor Paaseiland. Tussen beide eilanden bestaat een band, omdat een deel van de bevolking van het ene naar het andere eiland is overgebracht. Doordat de inheemse bevolking van Paaseiland was gedecimeerd door Peruviaanse slavenjagers, brachten de Fransen, toen ze Paaseiland koloniseerden, inwoners van Rapa daarheen als arbeiders.

Een afgelegen eiland

Zonder luchthaven en met enkel het vrachtschip Tuhaa Pae IV dat er eenmaal per maand het anker uitgooit, is Rapa vrijwel geïsoleerd. Het dichtstbijzijnde eiland, Ra'ivāvae, ligt op een afstand van 500 km: je geraakt er pas na een reis van 30 uur over zee. Het eiland telt niet meer dan 515 inwoners (volkstelling van 2012), zodat het een van de dunst bevolkte van de Australgroep is. De bewoners van Rapa hebben een eigen taal, die sterk verschilt van de andere dialecten op de Australeilanden.

Het klimaat is vochtig en er valt heel wat regen (het kan zelfs weken aan een stuk regenen). Bovendien wordt het eiland dikwijls gegeseld door een sterke zuidenwind. De wisseling van de seizoenen is meer uitgesproken op Rapa dan elders op de Australeilanden (de temperatuur kan 's winters zakken tot 5 °C).

Waarom is Rapa meer dan een bezoek waard?

Je kunt Rapa bezoeken met je eigen boot, maar de ligtijd in de haven is beperkt. In feite is Rapa een beperkt toegankelijke Franse militaire zone, waar je alleen mag aanleggen om verse mondvoorraad in te slaan.

Tot de bezienswaardigheden behoren verschillende ruïnes en forten die werden ontdekt door de beroemde archeoloog Thor Hyeyerdahl, die ook Paaseiland bestudeerde. Ooit waren de nederzettingen op Rapa versterkt en functioneerden ze als microstaten. De best bewaarde is die van Morongo Uta.

Het hoogste punt op Rapa, Mont Perau (650 m), is een oude vulkaan waarvan de krater is opgeslokt door de oceaan. De belangrijkste stad, Ahurei, ligt op de rand van deze oude krater.

Het eiland is nog vrij ongerept. Er zwerven meer dan 900 stieren vrij rond: een echte attractie!

Maar de belangrijkste reden om naar Rapa te gaan zijn de eilandbewoners zelf: hun gemeenschapsbanden zijn heel sterk en hun tradities springlevend.

De gelukkigste mensen ter wereld?

Het eiland is uniek door zijn afgelegen ligging. De eilandbewoners voorzien zelf in hun levensbehoeften, hun samenleving is gebaseerd op delen en wederzijdse steun. Het is een bijzonder hechte gemeenschap die bestaat uit 98 families die dezelfde godsdienst belijden (protestantisme), hetzelfde land delen (eigendom is gemeenschappelijk) en hetzelfde werk doen (ze doen aan landbouw, vissen en jagen samen). De samenleving is georganiseerd rond de Tohitu, een raad van twaalf ouderen, die beslist over de verdeling van land en deelneemt aan de gemeenteraad. Het was de Tohitu die zich in de jaren 1990 verzette tegen de bouw van een luchthaven.

Een aantal onderzoekers hebben Rapa bezocht om zich onder te dompelen in de cultuur van het eiland en het leven van de eilandbewoners te bestuderen. Het recentste onderzoek is van de hand van socioloog Christophe Serra-Mallol, die BNG (Bruto Nationaal Geluk) bestudeert. Hij verklaarde dat de bewoners van Rapa de 'gelukkigste mensen ter wereld' zijn.

close