NL
Choose your language
 
Follow us on
Andere eilanden

Nuku Hiva, het mystieke eiland

Volgens het lokale scheppingsverhaal schiepen de goden de Markiezeneilanden als hun woning. Daarom dragen alle eilanden in de archipel namen die samenhangen met het bouwen van een huis. Nuku Hiva, het grootste eiland van de groep, was de top van het gebinte van het huis. De duizelingwekkende vulkaanpieken en fenomenale hellingen verdwijnen in het blauw van de oceaan. Een nieuwe wereld opent zijn deuren. Het vertrekpunt van je avontuur is Taioha'e, de hoofdstad van de eilandengroep, aan het einde van een grote baai met dezelfde naam. Je kunt er prachtige landschappen ontdekken, talrijke archeologische overblijfselen, fantastische verhalen, een veelzijdige cultuur en een vriendelijke bevolking.

Drie goede redenen om op Nuku Hiva te verblijven

Cultuur en natuur ten voeten uit!

De kust, begrensd door steile kliffen, is een mengeling van zwarte zandstranden en paradijselijke baaien. In het dichtbegroeide regenwoud, waar je nog duizenden overblijfselen uit de pre-Europese tijd vindt, lopen wilde paarden, geiten en zwijnen. De woeste natuur maakt indruk op elke bezoeker. Van de Taipivaivallei tot de Hatihe'ubaai, van Anaho tot de Hakau'iwaterval (de tweede hoogste waterval ter wereld) vind je een aaneenschakeling van natuur- en cultuurwonderen. Men zegt dat de bewoners van de Markiezeneilanden tot de beste ambachtslui van Frans-Polynesië behoren: monumentaal of meer verfijnd houtsnijwerk, tatoeagekunst en fraaie juwelen getuigen van hun talent.

In het spoor van Melville in de Taipivaivallei

Dit is het verhaal van een zeeman die wou wegvluchten van een boot die hij verafschuwde. Hij ging heimelijk aan wal op een ondoordringbaar eiland. Hij zwierf er in zijn eentje rond, maar werd al vlug verwelkomd door de Taipi-stam. Eerst was hij bang dat ze kannibalen waren, maar niet alleen behandelden ze hem goed, ze lieten hem ook, als eerste Europeaan ooit, kennismaken met hun onbekende authentieke samenleving. Toen hij in 1842 terugkeerde naar de Verenigde Staten werd hij een schrijver. Geïnspireerd door zijn unieke avontuur, schreef hij zijn eerste boek: Taipi. De man in kwestie was Herman Melville. Op de kade van Taioha'e staat er een bekend monument ter zijner herinnering. Vandaag in zijn voetstappen treden is een mystieke pelgrimstocht doorheen een tijdloze vallei, die honderden overblijfselen (stenen tiki-beelden, rotstekeningen...) telt.

Walhalla voor duikers

Het is niet waarvoor Nuka Hiva in de eerste plaats bekend staat, maar toch is het duiken er heel spannend! Door de afgelegen ligging van het eiland is er een fenomenale biodiversiteit ontstaan. In de open oceaan wemelt het van mantaroggen, adelaarsroggen, allerlei soorten haaien, horsmakrelen, tonijnen, dolfijnen en zwaardvissen. Dicht bij de kust leeft een school van een paar honderd witlipdolfijnen, die regelmatig gedag komt zeggen...

 

close