NL
Choose your language
 
Follow us on
Andere eilanden

Hiva Oa, het eiland van Gauguin

Volgens de legende schiepen de goden de Markiezeneilanden als hun woning. Hiva Oa betekent dan ook ‘nokbalk’. Vandaag wordt het meestal de 'tuin van de Markiezeneilanden' genoemd dankzij de vruchtbare grond waar bloemen en planten welig tieren. Aan de groene natuur lijkt geen einde te komen. Er zijn nauwelijks wegen of huizen. Het fascinerende landschap bestaat uit spitse bergkammen, doorkliefd door schitterende valleien met archeologische sites, ruïnes en de grootste tikibeelden van Frans-Polynesië. Hiva Oa is omzoomd met zwarte zandstranden en steile kliffen die zich in de Grote Oceaan storten.

Het belangrijkste dorp van het eiland, 'Atu'ona, bevindt zich op het einde van de Ta'a'ao'baai in de schaduw van de hoogste bergen (Temetiu, 1276 m en Fe'ani, 1026 m). Dit is ook de plek waar twee beroemde kunstenaars hun hart verloren: de Franse schilder Paul Gauguin en de Belgische dichter, zanger en acteur Jacques Brel.

Drie goede redenen om Hiva Oa te kiezen

Herinneringen aan Gauguin en Brel

In 1901 kwam Paul Gauguin naar Hiva Oa, gevolgd door Jacques Brel in 1975, beiden op zoek naar 'innerlijke rust'. Niemand weet of ze die ook hebben gevonden, maar iedere ochtend als de zon opkomt, is het licht over het eiland adembenemend puur, zo puur dat je je deel voelt van het universum. Het is een onbeschrijflijk gevoel dat iedere reiziger ervaart. Als je het spoor van deze twee kunstenaars volgt, kom je ook bij hun graftombe op het Calvairekerkhof, waar ze allebei rusten met zicht op de Ta'a'oa'baai, in de zoete geur van de frangipani-bloemen. Bezoek dan de replica van Gauguin's Maison du Jouir en het kleine museum gewijd aan de schilder en zijn huis. Toen hij op de Markiezeneilanden woonde, schilderde hij een aantal van zijn bekendste werken, waarbij hij zich liet inspireren door het dagelijkse leven van de eilandbewoners, maar ook door legendes en oude religieuze tradities.

Tiki-eiland

Hiva Oa is ook een bezoek waard voor de verschillende archeologische sites zoals de me'ae I'ipona in Puama'u, met het grootste tikibeeld van Tahiti en zijn eilanden. Taka'i'i (2,43 m) is een uniek glimlachend standbeeld, verborgen in de dichte plantengroei. In de omgeving vind je verschillende rotstekeningen. In Ta'a'oa is een immense vereringsplaats met stenen structuren en tikibeelden in het hartje van een ongerepte natuur: gigantische bananenbomen, broodbomen, kokos- en meloenbomen.

Ontelbare mogelijkheden voor tochten

De ongerepte en adembenemende landschappen van Hiva Oa lenen zich uitstekend voor een verkenning te voet, te paard of met een terreinwagen. Watervallen, bergtoppen, doorwaadbare plaatsen en rivieren... 320 km2 plezier voor natuurliefhebbers!

 

close