NL
Choose your language
 
Follow us on
Cultuur

Tahiti in films

Ons natuurschoon vormde de inspiratiebron van belangrijke regisseurs en producers. Films gedraaid in Polynesië vertellen vooral verhalen van Engelstalige boeken.

Dit zijn een paar van de bekendste films die werden gedraaid op onze eilanden. Filmfanaten kunnen tijdens hun reis op Tahiti filmlocaties bezoeken...

 • A Ballad of the South Seas (1912) werd gefilmd in Papara door de broer van Georges Méliès. Jammer genoeg zijn er geen exemplaren van deze film meer te vinden.
 • White Shadows in the South Seas (1927), een co-onderneming waarin Robert Flahery een rol speelde, werd gedraaid op de Markiezeneilanden. De film wordt beschouwd als een van de hoogtepunten van de exotische film. Deze erg poëtische stille film is mede geregisseerd door W.S. "Woody" Van Dyke Jr. (die ook films regisseerde zoals Trader Horn, Eskimo, de eerste Tarzanfilms, San Francisco...). Van Dyke, die werd bewonderd door de surrealisten, sprak zich uit tegen de kolonisatie van de Polynesische eilanden, een verloren paradijs.
 • Tapu / Tabu / A story of the South Seas (1929), een stille film door de bekende Duitse filmregisseur F.W. Murnau, gebaseerd op een verhaal van Robert Flaherty over het dagelijkse leven van de eilandbewoners, werd gedraaid op Bora Bora. Een paar scenes met naakte zwemmers werden gecensureerd in de Verenigde Staten en Finland. De filmopnames, die achttien maanden duurden, waren turbulent en legendarisch (wegens verdrinking, vergiftiging en mysterieuze ontploffingen veroorzaakt door magische bezweringen). Er werd gezegd dat Murnau en zijn team een aantal plaatselijke taboes hadden doorbroken, omdat ze hun hoofdkwartier op een oude begraafplaats hadden gevestigd en in heilige riffen hadden gefilmd. Als klap op de vuurpijl stierf Murnau in een verkeersongeval acht dagen voor de film in première ging in New York.
 • Last of the Pagans (1935) is geregisseerd door Richard Thorpe, een vroegere acteur die regisseur was geworden. De film is gebaseerd op Melvilles roman Typee en werd uitgebracht door Metro Goldwyn Meyer. De film vertelt het verhaal van twee raids om mensen gevangen te nemen: de eerste wordt uitgevoerd door een clan van een naburig eiland om vrouwen mee te nemen om hun "voorraad" aan te vullen en de tweede door blanken die arbeiders zoeken voor in de fosfaatmijnen. De dialogen zijn in het Tahitiaans met ondertitels.
 • Mutiny on the Bounty. Een eerste Hollywoodversie dateert uit 1935 en werd geregisseerd door Frank Lloyd, met Clark Gable in de hoofdrol. De film nam het niet zo nauw met de feiten. De bekendere film uit 1962, die in 1960 en 1961 werd gedraaid met meer dan 2000 acteurs, 8000 figuranten en een budget van 27 miljoen Amerikaanse dollar, was een zegen voor de Polynesische economie. Na de filmopnames kocht Marlon Brando het Tetiaroa-atol. In 1984 werd er een bescheidener versie uitgebracht, gefilmd op Moorea, met Mel Gibson en Anthony Hopkins in de hoofdrollen en geregisseerd door Roger Donaldson.
 • Tahiti ou la Joie de Vivre (1957) was een komedie geregisseerd door Bernard Borderie, met Georges de Caunes. Een reporter vraagt om naar Tahiti te worden gezonden om de hemel op aarde te vinden.
 • L’Ambitieuse / The Restless and the Damned (1961), geregisseerd door Yves Allégret. De film vertelt het verhaal van de lotgevallen van een koppel dat naar Polynesië verhuist om hun fortuin te zoeken in het ontginnen van fosfaat.
 • Tiara Tahiti (1962) is een Britse film geregisseerd door Ted Kotcheff. Een avonturier die op Tahiti woont, loopt onverwachts zijn vroegere officier tegen het lijf die hem voor de krijgsraad had gebracht. Om het hem betaald te zetten, beslist hij zijn tegenstander, die nu in het toerisme werkt, het leven moeilijk te maken.
 • Tendre voyou (1966), geregisseerd door Jean Becker en met Jean-Paul Belmondo, vertelt de escapades van een gigolo.
 • Hurricane (1979), geïnspireerd door de roman van James Norman Hall en Charles Nordoff, is gedraaid op Bora Bora met Dino de Laurentiis als regisseur. Het is een remake van de gelijknamige film uit 1937 geregisseerd door John Ford.
 • Le bourreau des cœur (1983), geregisseerd door Christian Gion en met Aldo Maccione, is gedraaid op Tetiaroa. De film was een enorm succes in de zalen in Frankrijk (meer dan 1,6 miljoen verkochte tickets).
 • Les faussaires (1994), gebaseerd op een roman van Romain Gary, La Tête Coupable, is geregisseerd door Frédéric Blum. De protagonist is een auteur die naar Tahiti reist om een biografie te schrijven over Paul Gauguin.
 • Love affair (1994), uitgebracht door Gaumont, is een liefdesgeschiedenis en een remake van de gelijknamige film uit 1939. De film is gedraaid op Tahiti met Katharine Hepburn in haar laatste filmrol.
 • Les Perles du Pacifique (1999) is een dertiendelige televisieserie geproduceerd door Gaumont over het leven op een parelboerderij.
 • Le Prince du Pacifique is geregisseerd door Alain Corneau en gedraaid in 2000 in Huahine. Thierry Lhermitte en Patrick Timsit spelen de hoofdrollen.
 • South Pacific (2001) is een muzikale komedie geregisseerd door Richard Pierce, met Harry Connick Jr. en Glenn Close in de hoofdrollen.
 • Couples Retreat werd uitgebracht door Universal Studios en gedraaid in oktober 2008 op Bora Bora. De film, waarin plaatselijk maar 7 miljoen dollar werd geïnvesteerd, was de meest winstgevende film voor Universal dat jaar. De producers nodigden een vijftigtal journalisten uit om de filmlocaties te bezoeken.
 • L’ordre et la morale, geregisseerd door Matthieu Kassowitz, is gefilmd in 2010 op Anaa, een klein eiland in de Tuamotuarchipel, dat werd gekozen als decor voor de gebeurtenissen in Ouvéa, Nieuw-Caledonië. De gebeurtenissen in Nouméa werden gefilmd in Papeete.

Andere televisieshows en documentaires

Ieder jaar worden de eilanden uitgekozen als locatie voor een aantal documentaires, realityprogramma's, kookprogramma's en reclamefilmpjes voor grote internationale merken. Surfen op de golven in Teahupo'o of op een meer verborgen plekje bij de verdergelegen eilandengroepen is begrijpelijkerwijs een geliefd filmonderwerp. Hetzelfde kan worden gezegd van de haaien en walvissen, die onze wateren doorkruisen van juli tot november. De Amerikaanse televisieserie Survivor, gedraaid in 2002 op de Markiezeneilanden (Nuku Hiva), heeft de eilandengroep mee bekendgemaakt in Noord-Amerika.

In het Instituut voor Audiovisuele Communicatie (ICA) wordt het audiovisueel materiaal bewaard. Er zijn een aantal video's beschikbaar op www.ica.pf

De voorbije tien jaar heeft het Internationaal Documentairefestival van Oceanië (FIFO) de beste documentaires over de streek geselecteerd. FIFO 2014 vindt plaats van 3 tot 6 februari in het Maison de la Culture. www.fifo-tahiti.com

close